Erdogant kifigurázta, Merkel megadta az engedélyt

Erdogant kifigurázta, Merkel megadta az engedélyt

Törökország kérésére a német kormány hozzájárult, hogy eljárás induljon egy, a török elnököt sértegető viccműsor vezetője ellen. Sokan a szólásszabadság korlátozásának tekintik az ügyet, a komikus ugyanis más külföldi vezetőket sem kímélt, eljárás azonban eddig nem indult ellene.

A német törvények szerint ugyanis a külföldi vezetők nyilvános sértegetése esetén a szövetségi kormány kezdeményezhet eljárást. Angela Merkel engedett a nyomásnak, de jelezte, hogy törölni fogják a német büntető törvénykönyvnek ezt a cikkelyét.

„A német kormány a demokratikus szabályoknak megfelelően felülvizsgálta a török fél kérését. Ebben részt vett a külügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium és a kancellária. Voltak eltérő vélemények a koalíciós partnerek között, de az eredmény az, hogy megadjuk az engedélyt” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

Egyesek szerint az eljárás szembemegy a szólásszabadság elvével, és Merkel csak azért engedékeny Törökországgal, mert segít a migránsáradat megállításában. A kancellár ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a bíróság mondja ki a végső szót az ügyben.

„A német kormány továbbra is emlékeztetni fogja Törökországot a jog uralmára, a hatalmi ágak szétválasztására és a pluralizmusra. Mi elkötelezettek vagyunk a szólásszabadság és az igazságszolgáltatás függetlensége mellett, amit európai partnereinktől és más demokratikus országoktól is elvárunk” – hangsúlyozta a német kancellár.

A német kormány korábban nem tiltakozott, amikor a műsor külföldi vezetőt figurázott ki – igaz, mások nem is kérték. A volt görög pénzügyminiszterről készült videoklipért még díjat is kaptak a készítők.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »