Erdoğannak nem kell az uniós vízum

Erdoğannak nem kell az uniós vízum

Recep Tayyip Erdoğan török elnök visszadobta az EU vízummentességről szóló ajánlatát, és kijelentette: “Mi a saját utunkon megyünk tovább, ti is menjetek a tieteken”.

A vezető egy pénteki televíziós beszédében jelentette ki, hogy Törökország nem fog változtatni terrorellenes törvényein a török vízumkényszer megszüntetéséért cserébe.
Az EU és Törökország közt márciusban létrejött migrációs megállapodás értelmében az Ankara által vállalt kötelezettségekért cserébe az EU pénzügyi támogatást nyújt, és feltételesen eltörli a Törökországgal szembeni vízumkényszert. Az utóbbira szerdán tett javaslatot az Európai Bizottság.
Törökországnak a többi országhoz hasonlóan 72 követelménynek kell megfelelnie, azonban nyolc esetben komoly hiányosságokat vetett Ankara szemére Brüsszel. Ezek közül a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni fellépés szabályozásai, valamint az alapvető emberi jogokat biztosító törvényi rendelkezések megteremtései azok, melyeket előírt az unió Ankara számára.
Erdoğan és Davutoğlu török miniszterelnök között azóta elmérgesedett a viszony, így az uniós tárgyalások zökkenőmentessége is veszélyben lehet Davutoğlu májusi, előre bejelentett távozása miatt. (hirado.hu)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »