Erdogannak megint sikerült felbőszítenie Putyint: váratlanul bejelentette, hogy Aszad uralmát megdönteni hatoltak be Szíriába

A Kreml számára újdonság volt Tayyip Recep Erdogan török államfő bejelentése, hogy a szíriai török beavatkozás célja Bassár el-Aszad elnök uralmának megdöntése, ezért magyarázatot vár erre – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdai moszkvai sajtóértekezletén. "Feltétlenül arra számítunk, hogy hamarosan magyarázatot kapunk erre török partnereinktől" – mondta.

Erdogan kedden közölte: Törökország azért kezdett hadműveletbe Szíriában, hogy véget vessen Aszad kormányzásának. A török államfő hozzátette, hogy Törökország nem támaszt igényt szíriai területekre. A damaszkuszi kormányzat ellen harcoló szervezetek egyikével, a Szíriai Szabad Hadsereggel közösen végrehajtott Eufráteszi Pajzs kódnevű műveletnek szavai szerint az a célja, hogy “véget vessen az állami terrorizmust megvalósító Aszad kegyetlen kormányzásának”. Mint mondta, a török csapatok azért hatoltak be Szíriába, hogy ott "érvényt szerezzenek az igazságosságnak, és hogy azok a területek valódi tulajdonosaikhoz tartozzanak”.

“A bejelentés valóban az újdonság erejével hatott. Ez egy nagyon komoly bejelentés” – nyilatkozott Peszkov.

Az orosz szóvivő szerint az Erdogan által hangoztatott álláspont nem áll összhangban sem a korábbi kijelentéseivel, sem pedig a helyzet orosz értelmezésével. Hangsúlyozta, hogy orosz értelmezés szerint egyedül az orosz fegyveres erők tartózkodnak legitim alapon, a törvényes kormány felkérésére Szíria területén.

Kérdésre válaszolva Peszkov nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy Erdogan kijelentése hatással lesz-e az orosz-török viszonyra. Hozzátette, hogy Moszkva álláspontja kialakításához Ankara magyarázatára számít.

“A meglévő megállapodásokból és az államok kötelezettségvállalásaiból indulunk ki, nem pedig olyan idézetekből, amelyeket lehet, hogy nem megfelelően közöltek, vagy kiragadtak a szövegkörnyezetből. Ezt még tisztáznunk kell” – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ állami hírügynökséggel közölte, hogy Erdogan Aszadra vonatkozó kijelentése téma lesz Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtöki törökországi tárgyalásain. A tárca írásos kommentárja szerint Lavrov és török hivatali partnere, Mevlüt Cavusoglu a nemzetközi terrorizmus elleni harcban folytatandó együttműködésről is tárgyal majd, elsősorban Szíria területén, valamint előkészíti Binali Yildirim török kormányfő december 6-ra és 7-re tervezett oroszországi látogatását.

Az orosz légierő Aszad rendszerét, a török hadsereg pedig a fegyveres ellenzéket támogatja Szíriában. Erdogan korábban arról beszélt, hogy az augusztus 24-én megkezdett török fegyveres beavatkozás célja az Iszlám Állam szunnita dzsihadista szervezet és a kurd egységek elleni harc az ország északi részén.

Moszkva és Ankara viszonyában az elmúlt egy év alatt látványos visszaesés, majd javulás történt. Erdogan június 27-én levélben kért bocsánatot amiatt, hogy a török légierő tavaly októberben – légtérsértésre hivatkozva – lelőtt egy Szíriában harci feladatot teljesítő orosz bombázót. Az incidens miatt Moszkva szankciókat léptetett életbe Ankara ellen. A török államfő augusztus 9-én Szentpétervárra látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megállapodott a kétoldalú kapcsolatok fokozatos és átfogó helyreállításában, beleértve a Török Áramlat gázvezeték-projekt felélesztését és az akkuyui nukleáris erőmű megépítését. Putyin a török elnök ellen júliusban megkísérelt katonai puccs után támogatásáról biztosította Erdogant.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »