Erdogannak feltételekkel nem kell az uniós vízum: "Mi a saját utunkon megyünk tovább, ti is menjetek a tieteken!"

Erdogannak feltételekkel nem kell az uniós vízum: "Mi a saját utunkon megyünk tovább, ti is menjetek a tieteken!"

Recep Tayyip Erdogan török elnök visszadobta az EU vízummentességről szóló ajánlatát és kijelentette: "Mi a saját utunkon megyünk tovább, ti is menjetek a tieteken".

A török miniszterelnök leléptetése után a vezető agresszívabb hangvételre váltott. Erdogan egy pénteki televíziós beszédében jelentette ki, hogy Törökország nem fog változtatni terrorellenes törvényein a török vízumkényszer megszüntetéséért cserébe.

Az EU és Törökország közt márciusban létrejött migrációs álmegállapodás értelmében az Ankara által vállalt kötelezettségekért cserébe az EU pénzügyi támogatást nyújt, és az eurómilliárdokon túl feltételesen eltörli a Törökországgal szembeni vízumkényszert. Az utóbbira szerdán tett javaslatot az Európai Bizottság.

Törökországnak a többi országhoz hasonlóan 72 követelménynek kell megfelelnie, azonban nyolc esetben komoly hiányosságokat vetett Ankara szemére Brüsszel. Ezek közül a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni fellépés szabályozásai, valamint az alapvető emberi jogokat biztosító törvényi rendelkezések megteremtései azok, melyeket előírt az unió Ankara számára.

Erdogan és Davutoglu török miniszterelnök között azóta elmérgesedett a viszony, így az uniós tárgyalások zökkenőmentessége is veszélyben lehet Davutoglu májusi, előre bejelentett távozása miatt.

(Híradó nyomán)

Korábban írtuk: Erdogan lecseréli Davutoglut


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »