Erdoganék nem adják fel, bírósági emberekre vadásznak

Elfogatóparancsot adtak ki pénteken Törökországban 87 bírósági alkalmazott és a büntetés-végrehajtás 75 munkatársa ellen a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások részeként – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az érintettek állítólag tagjai az Amerikában élő hitszónok, Fethullah Gülen által kiépített hálózatnak, amelyet Ankara a puccskísérlet felelősének tart. A gyanú szerint ők is használták azt a titkosított üzenetküldő alkalmazást, amelyen keresztül az összeesküvést szervezték, és amely szerepet játszott a katonai puccskísérlet koordinációjánál is.

A pénteki rajtaütések egyik helyszíne Isztambul Silivri nevű elővárosa, ahol Törökország legnagyobb börtöne található. Az Anadolu úgy tudja, hogy több embert már előállítottak.

Ankara terrorszervezetnek tekinti a Gülen-mozgalmat. A történtek óta a hálózat tagjai és támogatói ellen országszerte átfogó vizsgálatok kezdődtek. Eddig 32 ezer embert tartóztattak le, és nagyjából 70 ezer ember esetében indítottak eljárást.

A nyomozások kiemelten érintik az igazságügyet. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt két és fél hónapban a büntetés-végrehajtásban körülbelül 1500 embert függesztettek fel állásából.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »