Erdogan: Trump nem tudja megvásárolni Törökország támogatását

Erdogan: Trump nem tudja megvásárolni Törökország támogatását

ISZTAMBUL. Az Egyesült Államok nem tudja megvásárolni Törökország támogatását azon a szavazáson, amelyet az ENSZ Közgyűlésében tartanak majd a Jeruzsálem státuszának megváltoztatásáról hozott amerikai döntésről – jelentette ki csütörtökön Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfő.

"Nem vásárolhatja meg Törökország demokratikus szándékát a dollárjaival" – figyelmeztette Donald Trumpot a török elnök.   

Az amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy megvonja a segélyezést azoktól az országoktól, amelyek támogatni fogják az ENSZ-ben azt a közgyűlési határozattervezetet, amellyel felszólítanák Washingtont, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszáról hozott döntését. "Dollár-százmilliókat, sőt milliárdokat kapnak, aztán ellenünk szavaznak. Nos rendben, figyelni fogjuk ezeket a voksokat" – hangoztatta Trump újságírók előtt a Fehér Házban szerdán. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is megtorlással fenyegette a határozattervezetet támogató országokat.   

Trump december elején jelentette be, hogy ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda helyezi át nagykövetségét Tel-Avivból.   

"Azt remélem, és arra számítok, hogy az Egyesült Államok nem fogja elérni, amit akar (az ENSZ-ben), és a világ jól megleckézteti Washingtont" – mondta Erdogan Ankarában tartott beszédében.

Netanjahu a "hazugságok házának" nevezte a világszervezetet

Hírdetés

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a "hazugságok házának" nevezte az Egyesült Nemzetek Szervezetét a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerő döntése elleni szavazás előtt – jelentette az izraeli média.

"Az Egyesült Államoknak hetven évbe került Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése, s évek múlva ugyanezt fogja tenni az ENSZ is"- vélekedett az izraeli kormányfő csütörtökön, élesen bírálva az ENSZ Közgyűlésének néhány órával később esedékes, az amerikai döntés visszavonására vonatkozó határozattervezetének szavazását.   

Netanjahu kijelentette, hogy Izrael világosan elutasítja ezt a voksolást. "Jeruzsálem a fővárosunk, tovább fogunk ott építkezni, és további nagykövetségek fognak odaköltözni" – jelentette ki Izrael miniszterelnöke egy kórház megnyitóünnepségén Asdódban.   

"Jeruzsálem Izrael fővárosa, akár elismeri az ENSZ, akár nem"- közölte. Netanjahu kijelentette azt is, hogy a világ számos országában megváltozott a hozzáállás Izraelhez, és ez szerinte végül "behatol a hazugságok házának falai közé is" – mondta az ENSZ-re utalva.   

Dori Gold, a külügyminisztérium volt igazgatója – aki korábban Izrael ENSZ-nagykövete is volt – a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek úgy nyilatkozva úgy vélekedett, hogy "az ENSZ-közgyűlés nem az Egyesült Államok saját térfele".   

"Az ellenük szavazni készülő országok amerikai pénzügyi megfenyegetése után lesznek országok, amelyek nem küldik el szavazni képviselőiket, de nem tudom, hány ország veszi ezt figyelembe. Ez sem Amerikának, sem Izraelnek nem a saját térfele" – tette hozzá.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »