Erdogan: Törökország nagy lépésekkel fog haladni

Törökország a hétfőn életbe lépett elnöki rendszer keretében még nagyobb lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy a világ 10 legnagyobb gazdasága közé kerüljön – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában az államfői eskütételét követő ünnepségen, az elnöki palota előtt tartott beszédében.

A nagyszabású szertartáson számos ország állam- és kormányfője részt vett, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A ceremóniára a külföldi politikusokon kívül több ezer meghívott érkezett az ország minden részéből.

Erdogan felszólalásában kifejtette: Törökország már az elmúlt időszakban is grandiózus terveket valósított meg, de a jövőben még nagyobb projektekre készül.

A török államfő egyúttal megfogadta: azon fog dolgozni, hogy nemcsak azok számára, akik a június 24-ei elnökválasztáson rá szavaztak, hanem Törökország mind a 81 milliós népessége számára méltó államfő legyen. Hozzátette: a végrehajtó elnöki rendszer a 95 éves Török Köztársaság “megkoronázása” lesz.

Leszögezte, hogy a parlamentáris kormányforma eltörlésével Törökország maga mögött hagyja azt a berendezkedést, amelyért a politikai, társadalmi és gazdasági káoszokon keresztül a múltban súlyos árat kellett fizetnie.

Nyomatékosította: az új időszakban Törökország a demokráciától kezdve az alapvető jogokon keresztül a szabadságjogokig, a védelmi iparon át egészen a határok biztonságáig minden területen fejlődni és erősödni fog.

Erdogan beszédében bejelentette azt is, hogy az első kabinetülésre pénteken kerül sor.

Több vezető ellenzéki politikus hétfőn a ceremónia lemondására, illetve elhalasztására szólította fel Erdogant az előző napi súlyos vasúti szerencsétlenségre és a “nemzeti gyászra” hivatkozva. Vasárnap délután az északnyugat-törökországi Tekirdag tartomány Corlu körzetében kisiklott egy Isztambulba tartó személyvonat, az incidensben 24 ember meghalt és több mint 300-an megsérültek.

Erdogan közölte: kivették a rendezvény programjából az olyan részeket, mint például a népi játékok vagy a lézeres fényshow.

Hírdetés

A fogadást követően Erdogan vacsorán látja vendégül a külföldi politikusokat.

Az este végén Erdogan sajtótájékoztatón hirdeti ki a maga mellé választott alelnökeinek, illetve az elnöki kabinetnek, tehát a minisztereinek a névsorát.

Az elnöki rendszer bevezetéséről tavaly áprilisban 51,4 százalékos többséggel népszavazáson döntöttek a törökök. A változtatás életbe lépését a soron következő államfő- és parlamenti választáshoz kötötték, amelyet idén június 24-én tartottak meg és amelyet Erdogan csaknem 52,6 százalékkal megnyert.

Erdogan hétfő délután a parlamentben tette le az államfői esküt. A lépéssel egyebek mellett megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény, és az elnökre szállt át a kormányfő minden jogköre.

D_MTI20180709005

Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Hajrá Olaszország (Forza Italia) párt vezetője (j2) és Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török elnök beiktatásán Ankarában 2018. július 9-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

D_MTI20180709001

Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török elnök beiktatásán Ankarában 2018. július 9-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

D_MTI20180709002

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök (k) és Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török elnök beiktatásán Ankarában 2018. július 9-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

D_MTI20180709008

Orbán Viktor miniszterelnök, Mohamed Dionne szenegáli miniszterelnök (k) és  Brigi Rafini nigeri miniszterelnök (j) Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török elnök beiktatásán Ankarában 2018. július 9-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »