Erdogan: Törökország kiűzi a kurd fegyvereseket az Eufrátesz nyugati oldaláról

Törökország távozásra kényszeríti a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milíciát az Eufrátesz folyótól nyugatra fekvő Manbídzsból, miután az Ankara által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) kiűzi az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistáit az észak-szíriai Báb városból – közölte kedden Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában. A katonai beavatkozás egyik célja, hogy az Ankara által terrorszervezeteknek minősített csoportoktól megtisztított területen biztonsági övezet jöjjön létre. A tervezett 5 ezer négyzetkilométerből az SZSZH eddig 1200-at szerzett vissza.

Washington Ankara igényének eleget téve korábban azzal fenyegette meg a szíriai kurd milíciát, hogy elveszti az Egyesült Államok támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz keleti partjára, de az YPG még mindig nem tett teljesen eleget a kérésnek. Ankara tart az YPG térnyerésétől, mert a szíriai kurdok megerősödése felbátoríthatja a Törökországban élő több milliós kurd kisebbséget.

Erdogan Ankarában mondott beszédében emlékeztetett: az IÁ legfontosabb szíriai központjának tartott Rakka felszabadítására irányuló közös hadműveletről is tovább folynak a tárgyalások Washingtonnal.

Rovatok: KülföldTelepülés: TörökországCímkék: Recep Tayyip Erdogan, Törökország, kurdok, konfliktus, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »