Erdogan szerint Törökország a sajtószabadság úttörője

Erdogan szerint Törökország a sajtószabadság úttörője

A sajtószabadság úttörőjeként említette hazája sajtóját a török elnök a „dolgozó újságírók” szerdán ünnepelt törökországi napján.

A sajtószabadság, a legújabb kommunikációs technológiák, a közösségi média és az internetes újságírás tekintetében Törökország a vezető országok között van a világon – írta az MTI összefoglalója szerint Recep Tayyip Erdogan az államfői hivatal internetes oldalán közzétett szövegben.

Úgy fogalmazott: a nyilvánosságnak joga van a gyors, hiteles és pártatlan tájékoztatáshoz, és a demokráciában elengedhetetlen, hogy a média korlátozások nélkül tájékoztassa az embereket arról, hogy mi történik „országunk és a világ különböző szegleteiben”.

Erdogan szerint a szabad, átlátható és tisztességes média előfeltétele egy világra nyitott társadalomnak, amely figyelemmel tudja követni venni országa és az emberiség ügyeit, hozzájuk tud szólni, és nem menekül el a tények elől.

„Annak ellenére, hogy politikai pályafutásom során a média időről időre nekem is kárt okozott, azért harcoltam és harcolok, hogy az eltérő hangok és kultúrák ki tudják fejezni magukat és nyugodtan kimondhassák gondolataikat” – fogalmazott.

Az államfő rámutatott: „Az újságírás nemcsak a hír átadásából áll, hanem véleménynyilvánítás is. Ugyanakkor azok, akik visszaélnek a gondolati szabadságot érintő érzékenységünkkel, félretájékoztató és manipulatív hírekkel nemzetünk testvériségét és államunk egységét próbálják meg tönkretenni”.

http://mno.hu/

Hírdetés

„Az a legfőbb kívánságom, hogy a dolgozó újságírók önmagukat fejlesztve és fáradozásuk érdemét elnyerve nyugodt munkakörülmények között tevékenykedhessenek” – írta Erdogan.

http://mno.hu/

Törökországban a 2016. július 15-ei puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében sok újságírót is előzetes letartóztatásba helyeztek, és megannyi sajtóorgánumot bezártak terrorpropaganda vádjával.

A Die Welt című konzervatív német lap törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt például tavaly február óta tartják fogva vádemelés nélkül. A török újságírók szakszervezete szerint összességében 165 újságírót tartanak fogva az országban.

Erdogan szavaira reagálva a török sajtótanács a Cumhuriyet című lap szerint felhívta a figyelmet arra, hogy „napról napra emelkedik a perbe fogott újságírók száma”. A nem kormányzati szervezet hozzátette, január 10. nem a dolgozó újságírók napja, hanem azoké, akik többé nem dolgozhatnak.

December közepén egyébként botrány szakította meg Törökországban a Cumhuriyet terrorizmussal vádolt 17 vezetőjének és munkatársainak perét. A hétfői meghallgatást rövid időre azért kellett megszakítani, mert Abdurrahman Orkun Dag bíró kivezettette a tárgyalóteremből Ahmet Sik oknyomozó újságírót, aki védőbeszédében az ankarai vezetést „kegyetlenségre felesküdött autoriter rezsimnek” nevezte. Sik, miután kivezették a teremből, politikai pernek minősítette az eljárást. Murat Sabuncu főszerkesztő az incidens nyomán – tiltakozása jeléül – megtagadta, hogy a bírósághoz szóljon.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

http://mno.hu/

A hatalomátvételi kísérlet óta több mint 50 ezer embert börtönöztek be Törökországban. A tisztogatások keretében mintegy 150 ezer embert bocsátottak el állásából. A folyamat miatt a jogvédők rendszeresen aggodalmuknak adnak hangot, az európai országok vezetői pedig kemény kritikával illetik Ankarát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »