Erdogan szerint élen jár a sajtószabadság terén Törökország – ahol 165 újságíró ül rács mögött

Erdogan szerint élen jár a sajtószabadság terén Törökország – ahol 165 újságíró ül rács mögött

A sajtószabadság úttörőjeként említette hazája sajtóját a török elnök a “dolgozó újságírók” szerdán ünnepelt törökországi napján. (A nem dolgozó újságíróknak nem tudnjuk van-e napja, és mikor tartják.)

A sajtószabadság, a legújabb kommunikációs technológiák, a közösségi média és az internetes újságírás tekintetében Törökország a vezető országok között van a világon

– írta Recep Tayyip Erdogan az államfői hivatal internetes oldalán közzétett szövegben. 

Úgy fogalmazott: a nyilvánosságnak joga van

a gyors, hiteles és pártatlan tájékoztatáshoz, és a demokráciában elengedhetetlen, hogy a média korlátozások nélkül tájékoztassa az embereket

arról, hogy mi történik “országunk és a világ különböző szegleteiben”

Erdogan szerint a szabad, átlátható és tisztességes média előfeltétele egy világra nyitott társadalomnak, amely figyelemmel tudja követni venni országa és az emberiség ügyeit, hozzájuk tud szólni, és nem menekül el a tények elől. 

 “Annak ellenére, hogy politikai pályafutásom során a média időről időre nekem is kárt okozott, azért harcoltam és harcolok, hogy az eltérő hangok és kultúrák ki tudják fejezni magukat és nyugodtan kimondhassák gondolataikat”

– fogalmazott.

Hírdetés

Aztán persze figyelmeztette azokat is, akik fenti szavain felbuzdulva azt hinnék, hogy csak úgy lehet össze-vissza irkálni bármit. 

“Ugyanakkor azok, akik visszaélnek a gondolati szabadságot érintő érzékenységünkkel, félretájékoztató és manipulatív hírekkel nemzetünk testvériségét és államunk egységét próbálják meg tönkretenni”. 

 Törökországban a 2016. július 15-ei puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében sok újságírót is előzetes letartóztatásba helyeztek, és megannyi sajtóorgánumot bezártak terrorpropaganda vádjával. 

A Die Welt című konzervatív német lap törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt például

tavaly február óta tartják fogva vádemelés nélkül.

A török újságírók szakszervezete szerint összességében

165 újságírót tartanak fogva az országban.
 

rdogan szavaira reagálva a török sajtótanács a Cumhuriyet című lap szerint  felhívta a figyelmet arra, hogy “napról napra emelkedik a perbe fogott újságírók száma”. A nem kormányzati szervezet hozzátette,

“január 10. nem a dolgozó újságírók napja, hanem azoké, akik többé nem dolgozhatnak.”

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »