Erdogan nem ontja épp a megnyugtató szavakat

Erdogan nem ontja épp a megnyugtató szavakat

Törökország elutasítja a július 15-i puccs miatti külföldi bírálatokat. A török elnök egyenesen azzal vádolta meg kritikusait, hogy a puccsisták oldalára álltak. Közben a külügyminiszter egy német lapnak arról beszélt: népszavazáson dönthetnek a halálbüntetés visszaállításáról.

Isztambulban 21 újságírót hallgatott meg a bíróság a július 15-i sikertelen puccsal kapcsolatban. A török hatóságok korábban 89 újságíró letartóztatását rendelték el, 14 tévécsatornát, mintegy 60 lapot pedig bezárattak. Nyugaton növekszik az aggodalom a sajtóra nehezedő nyomás miatt, ennek az ENSZ és az EBESZ már hangot is adott. A két szervezet sürgette a török hatóságokat, hogy bírálják felül a döntésüket és hogy tartsák tiszteletben a sajtószabadságot.

De hasonló álláspontra helyezkedett az amerikai külügyminisztérium is. „Mi mindig aggódunk, amikor egy ország a média bezárására tesz lépéseket, és korlátozza a sajtószabadság univerzális értékeit. Biztosítékokat várunk Törökországtól arra, hogy a török kormány megvédi a jogállamot és az alapvető szabadságjogokat” – jelentette ki John Kirby külügyi szóvivő.

Az amerikai kormány a török hadseregben végrehajtott tisztogatás miatt is aggódik. Washingtonban attól tartanak, hogy az hatással lesz a hadsereg teljesítőképességére. „Ha az amerikaik azt kérdezik, hogy gyengült-e az Iszlám Állam elleni harc a tisztogatás miatt, mi azt mondjuk, hogy éppen ellenkezőleg. Hogyha a hadsereget megtisztítottuk az államcsíny és vérontás gondolatától, a török hadsereg még szavahihetőbb, tisztább és hatékonyabb lesz” – reagált Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter.

A török elnök sem nyugtatta meg a Nyugatot és nem tett ígéretet a letartóztatások megszüntetésére. „Azt mondják, hogy aggódnak a jövő miatt. Mi miatt aggódnak azok az úriemberek? Hogy lesznek-e letartóztatások és bebörtönzések? Ha bűnösök, akkor lesznek” – közölte Recep Tayyip Erdogan. A török elnök úgy vélte, hogy a puccsisták oldalára állt az a tábornok, aki bírálta Törökországot.

Joseph Votel a napokban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy több olyan magas rangú katonatiszt is börtönbe került Törökországban, akivel az Egyesült Államok korábban együtt dolgozott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »