Erdogan nagy kegyesen meglebegtette hívei előtt a halálbüntetés visszaállítását

Parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a halálbüntetést követelő támogatói előtt Isztambulban.

A török elnök leszögezte az őt ünneplő tömeg előtt, hogy a – puccsistákat leszámítva – 161 ember életét követelő akciót a fegyveres erők egy kis része hajtotta végre, nem az egész hadsereg.

“Miénk a hadsereg, nem a »párhuzamos struktúráé«. Én vagyok a főparancsnok” – mondta, utalva a legfőbb ellenfeleként számon tartott, amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónokra.

Ankara szerint a puccskísérlet mögött egy, a hadseregben is kiépült “párhuzamos struktúra” húzódik meg. A török kormány Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, aki azonban élesen elítélte azt, és a leghatározottabban cáfolta, hogy bármilyen köze lenne hozzá.

A török elnök már hosszú ideje azzal gyanúsítja Gülent, hogy a – hivatalosan világi – kormány megdöntésére készül egy, a hivatalossal párhuzamos igazságügyi, katonai, oktatási és sajtóstruktúra kiépítésével.

Hírforrások szerint korábban Binali Yildirim török kormányfő is erős utalást tett arra, hogy a halálbüntetés kérdését napirendi pontra tűzhetik a parlamentben.

A puccskísérlet során összesen mintegy 250 ember halt meg és több mint 1400-an sebesültek meg.

Az EU már félti is az alapjogokat

A török kormánynak nem szabad tovább korlátoznia a demokratikus alapjogokat a meghiúsult puccskísérlet nyomán – figyelmeztetett az Európai Unió digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa.

Günther Oettinger a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak azt mondta, hogy ha Recep Tayyip Erdogan az utóbbi napok történéseire az alapvető jogok további megnyirbálásával reagál, azzal a török elnök csak eltávolodik az Európai Unió és a NATO által képviselt értékektől.

"Ezzel Erdogan ugyan belpolitikailag erősítené pozícióját, külpolitikailag viszont elszigetelődne" – vélekedett a német EU-biztos. "Remélem, hogy együttműködésünket szigorúan a jogállami elvek szerint és értékeink mentén folytatjuk" – hangsúlyozta Oettinger.

(MTI)

Korábban írtuk: Indul az erdogani takarítás: csaknem háromezer bírót távolítottak el tisztségéből Törökországban


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »