Erdogan máshol képzeli el a görög–török határt

Ankara újabb provokatív nyilatkozatai az Égei-tengeren húzódó görög–török határral kapcsolatban felbőszítették az athéni kormányt. „Mi nem kérdőjelezzük meg kapcsolataink alapját, és senki másnak sem engedjük ezt meg” – jelentette ki szerdán Alexisz Ciprasz görög kormányfő.

A parlamenti frakciója előtt beszédet mondó görög miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török államfő előző napi kijelentésére reagált. Erdogan ugyanis egy ankarai beszédében megkérdőjelezte az 1923-ban Lausanne-ban kötött szerződést, amely Törökország és a környező államok viszonyát rendező alapdokumentumnak számít. „Lausanne nem egy kétségbevonhatatlan szöveg, és semmiképp nem számít szentírásnak” – mondta a török elnök.

Erdogan hozzáfűzte, hogy tiszteletben tartja a dokumentum érdemeit, ugyanakkor párbeszédet kell indítani az abban foglaltakról.

A török államfő a lausanne-i szerződést korábban is bírálta, különösen amiatt, hogy néhány égei-tengeri sziget Görögországhoz került. A szerződést 1923-ban kötötték az első világháború győztes hatalmai a Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk által vezetett török kormányzattal. A dokumentum egyebek mellett kijelölte Törökország jelenlegi keleti és nyugati határait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »