Erdogan kicsinálja a Gülen-hálózatot – Újabb tisztogatás a láthatáron

Erdogan kicsinálja a Gülen-hálózatot – Újabb tisztogatás a láthatáron

MTI nyomán

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan csütörtökön ígéretet tett arra, hogy elvágják bevételeiktől a Gülen-mozgalomhoz köthető vállalkozásokat. Ezzel előreláthatóan újabb politikai jellegű tisztogatás veszi kezdetét a közel-keleti államban.

A török vezetés Fethullah Gülent, Erdogan egykori szövetségesét azzal vádolja, hogy ő állt a július 15-i sikertelen katonai államcsíny hátterében, a mozgalmat pedig terrorista szervezetként tartja nyilván.

Az üzleti szféra továbbra is az a terület, ahol Gülen hálózata még mindig a legerősebb – mondta Erdogan az elnöki palotában tartott beszédében, amelyet a televízió élőben közvetített.

Az elnök fogadkozott, hogy nem fog könyörületet tanúsítani a hitszónok érdekeltségébe tartozó szervezetekkel szemben. A török hatóságok eddig már átvettek egy bankot, több médiavállalkozást vettek állami kézbe vagy zárattak be, emellett számos üzletembert tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy pénzzel támogatták a mozgalmat a puccskísérlet előtt.

Erdogan úgy fogalmazott:

“Eltökéltek vagyunk abban, hogy teljesen elvágjuk az üzleti kapcsolatait annak a mozgalomnak, amelynek kezéhez vér tapad. Minden egyes cent, ami a Gülenhez köthető szerveződéshez kerül, lövedék lesz egy puskacsőben, ami a nemzetre lő vissza”

– hangoztatta az elnök.

A Gülen által terjesztett “vírus” elterjedt egész Törökországban, ezért szükség van annak “megtisztítására”

– fogalmazott.

Erdogan azzal vádolja Gülent, hogy arra használja fel intézményhálózatát – amelyet Törökországban és az országon kívül épített fel -, hogy “párhuzamos struktúrákat” létrehozva beférkőzzön az állami szervekbe és átvegye az irányítást az ország felett.

Az elnök a mozgalommal kapcsolatban álló iskolákat, cégeket és jótékonysági szervezeteket “a terrorizmus fészkeinek” nevezte csütörtöki beszédében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »