Erdogan katonai jobb keze is benne volt a puccsban?

Erdogan katonai jobb keze is benne volt a puccsban?

Egyelőre ismeretlen helyen és indokkal őrizetbe vették Ali Yazici ezredest, Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik legfőbb katonai tanácsadóját – jelentette a DHA török hírügynökség vasárnap.

 
Az NTV török hírcsatorna szerint Abdullah Gül egykori török államfő egyik tanácsadóját is elfogták a hatóságok. A puccsistákat sikerült semlegesíteni, és a hadsereg az állam és a török nép szolgálatára áll – idézte az NTV a katonaság közleményét vasárnap. A dokumentum szerint a török nép oroszlánrészt vállalt az államcsíny leverésében, amikor utcára vonult az isztambuli Boszporusz-hidakat is lezáró fegyveres erőkkel szemben.
 
A török kormány
 
hatalmas tisztogatásba fogott
 
a hadsereg és az igazságszolgáltatás soraiban a sikertelen pénteki puccskísérlet után. Binali Yildirim török kormányfő szerint eddig mintegy hatezer embert vettek őrizetbe, és ez a szám emelkedni fog.
 
“Minden állami intézményt megtisztítunk” a gülenista “vírustól” – fogadkozott Erdogan vasárnap az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán. A török elnök egykori mentorát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot vádolja a hatalmának megdöntésére tett kísérlet előkészítésével. Gülen tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez. 
 
A puccskísérletben hivatalos adatok szerint legalább 265-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 161 civil. A sebesültek számát 1440-re becsülik.
 
 
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »