Erdogan: Gülen követőinek is szerepük volt a dél-törökországi robbantásban

Szerepük volt Fethullah Gülen hitszónok követőinek a csütörtökön elkövetett délkelet-törökországi robbantásban – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök televíziós beszédében.

Az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Gülent Ankara egyebek között azzal vádolja, hogy ő tervelte ki a meghiúsított júliusi puccskísérletet, valamint párhuzamos államstruktúrát épített ki Törökországban.

Csütörtökön autóba rejtett pokolgép robbant a főként kurdok lakta kelet-törökországi Elazig város rendőrkapitánysága előtt, a biztonsági erők hét tagja meghalt, és 224-en megsebesültek. A támadásért a török hatóságok a terrorszervezetnek minősített, a kurd autonómiáért harcoló Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tették felelőssé.

Erdogan azt is mondta beszédében, hogy Törökország különböző, de egymással együttműködő terrorcsoportok összehangolt támadásaival néz szembe.

Törökországban Gülent egyre gyakrabban minősítik terroristának, a hozzá kötődő hálózatokat pedig terrorcsoportoknak. Az államcsínykísérletet követő nagyszabású tisztogatásokkal kapcsolatban Erdogan korábban jelezte, hogy minden állami intézményt megtisztítanak a “gülenista vírustól”.

Televíziós beszédében Erdogan azt állította: egy évvel ezelőtt személyesen kérte Barack Obama amerikai elnököt arra, hogy az Egyesült Államok adja ki Gülent Törökországnak, a török puccskísérlet után pedig ismét ezzel a kéréssel fordult hozzá.

A török államfő hozzáfűzte: “A dolgok másképpen alakulnak országunkban, egy stratégiai partnernek nem kellene megnehezítenie partnere munkáját”.

Ankara korábban bejelentette, hogy hivatalosan kérte Gülen kiadását Washingtontól. Washington ugyanakkor kikötötte: világos és hiteles bizonyítékokat kér arra, hogy a Pennsylvaniában élő hitszónoknak köze volt a puccskísérlethez.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »