Erdő Péter: virágvasárnap drámája, hogy a közhangulat utána megváltozik

Erdő Péter: virágvasárnap drámája, hogy a közhangulat utána megváltozik

Virágvasárnap jön, a keresztények ezen a napon Jézus Jeruzsálembe vonulását ünneplik. Ez nap kezdi a húsvét előtti nagyhetet – Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszélt a részletekről az InfoRádióban.

Virágvasárnap Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Azért virágvasárnap, mert az Újszövetség elbeszélése szerint a Jeruzsálemhez közeledő Jézus elé pálmaágakat terített a nép, így ünnepelték őt messiásnak, azt kiáltották, ő Dávid fia – mondta az InfoRádióban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

“Ráadásul

Hírdetés

szamárháton vonult be a városba, aminek – szintén a prófétai jövendölésekben – volt egy külön felhangja; nevezetesen, hogy a messiás szelíden, szamárháton érkezik meg, nem pedig véres kezű uralkodóként,

aki harci lovakkal közeledne. Tehát Jézusban a közeledő messiást ünnepli a jeruzsálemi nép, szenvedése előtt néhány nappal. Ennek a drámája éppen az, hogy a közhangulat utána hamar megváltozik” – fogalmazott a Magyar Katolikus Egyház feje.

A virágvasárnapi szertartás különlegességeiről szólva elmondta: mindenekelőtt van barkaszentelés, mediterrán országokban pálmaágakkal végzik ugyanezt, azokkal vonulnak föl egészen az oltárig, nálunk szentelt barkával.

“Közben énekel a kórus, általában a bevonulással kapcsolatos énekek hangoznak el. Ezt a barkaszentelési és körmenettel összekötött bevonulást aztán, mindjárt az evangéliumban a szenvedéstörténet követ templomainkban. Elővételezzünk a szent három nap drámáját ilyenkor. Ebben az évben a Lukács passiót éneklik a legtöbb helyen, több szereplőre felosztva” – részletezte Erdő Péter.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »