Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2) Az asszonyok üresen találták a sírt és angyali jelenést láttak. Örömmel számoltak be az apostoloknak, de azok még nem hittek nekik. Élt viszont bennük a remény, hogy hátha mégis történt valami. Emlékezhettek Jézus titokzatos szavaira, melyekkel megjövendölte feltámadását. Péter tehát kifutott a sírhoz. János evangéliuma szerint a fiatal tanítvány, János is követte. Húsvét éjszakája és a felvirradó hajnal a reménység pillanata. A sír üres, az angyalok üzenete már elhangzott a feltámadásról, de a Krisztussal való találkozás még várat magára. Ha majd a Mester megszólítja tanítványait, ha megjelenik közöttük, akkor lesz teljes a feltámadás öröme és bizonyossága. Akkor érzik majd igazán, hogy ezt a hírt tovább kell adni mindenkinek, mert ez örömhír, ez evangélium és a tanítványok közössége, vagyis az Egyház ennek a szabadító hírnek a továbbadásáért létezik.

Legyen hát Húsvét minden vasárnapunk, legyenek újra élők és személyesek vasárnapi szentmiséink! Fedezzük fel, hogy hétről hétre találkozunk a feltámadt Krisztussal és megújítjuk a szövetséget egymással is, hogy jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt. Amen!

Hírdetés

*

Ezt követően a szertartás a szentmise szokott rendje szerint folytatódott. A húsvét vígiliájának szertartása a feltámadási körmenettel zárult: a főpásztor vezetésével a hívők ünneplése kilépett a bazilika falai közül, és hirdette a világnak a feltámadás örömét.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »