Erdő Péter bíboros üzenete az Amoris laetitia-családév megnyitása alkalmából

Erdő Péter bíboros üzenete az Amoris laetitia-családév megnyitása alkalmából

Ferenc pápa 2020. december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén Szent József-évet hirdetett, majd december 27-én, Szent Család vasárnapján, az Úrangyala-imádságban elmondta, hogy 2021. március 19-én, Szent József ünnepén megnyitja az Amoris laetitia-családévet. Alábbiakban Erdő Péter bíboros, prímás szerkesztőségünkhöz eljuttatott videoüzenetét adjuk közre írásban és képben.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Szeretettel köszöntöm a főegyházmegye egész közösségét.

Megpróbált minket a járvány az idén. Úgy ünnepeljük ma Szent József napját, hogy nem tarthatunk nyilvános istentiszteleteket. Mégis, emlékezzünk arra, hogy december 8-ától kezdve Szentatyánk, Ferenc pápa Szent József-évet hirdetett.

Ő úgy is kísérje az Egyház történetét, mint jó gazda, mint vagyonkezelő. Hiszen a bibliai József példájára, az egyiptomi Józsefére, aki egy hatalmas országnak a tartalékaival rendelkezett éhínség idején, Szent József is gondoskodik az Egyház szükségleteiről, ha kérjük közbenjárását. És hány meg hány olyan szükséghelyzet van napjainkban, amikor nagy szükség van arra, hogy egy édesapa, egy szerető, egy figyelmes személy ott legyen, észrevegye, hogy mi a baj és megtalálja a segítséget.

Szent József azonban, azon kívül, hogy ő az Egyház védőszentje, a jó halálnak is az egyik védőszentje. Ma imádkoztuk éppen, az olvasmányos imaóra himnuszában, hogy neki az a kegyelem jutott osztályrészül, hogy Szűz Mária és Jézus állt mellette halálának pillanatában.

Ugyanakkor Szent József természetesen a munkásoknak, a kétkezi munkásoknak, minden dolgozó embernek is a példaképe, és az apaságnak, a családfői szerepnek egy olyan megtestesítője, akire mindig mint ihlető példaképre tekinthetünk, és akitől kérhetünk útmutatást, erőt, segítséget, amikor éppen a férfiak helyzetét a családban új és új kihívások érik.

Hírdetés

Ma este a józsefvárosi plébániatemplomban megnyitjuk a család évét is. Amikor Ferenc pápa ezt is az idei esztendő témájává tette, akkor gondolt arra, hogy a családban kinek-kinek megvan a sajátos szerepe. És gondolt arra is, hogy az Amoris laetitia milyen sokféle értéket vonultat fel, ami a család életében teljesedhet ki igazán. Tehát

Ebben pedig a Szent Család a legnagyobb pártfogónk és erőforrásunk. Ott láthatjuk meg, hogy az emberré lett Isten sem akart lemondani a szerető családi környezetről. Mi is felelősek vagyunk azért, hogy a felnövekvő gyerekek ilyen szerető környezetben élhessenek, és mi magunk is újra meg újra erőt meríthessünk családi közösségünk szeretetéből.

Az Egyházról szokás úgy is beszélni mint Isten családjáról. Helyesen teszi ezt a teológia, mert éppen azokat az értékeket állítja ez a gondolat előtérbe, amelyekre ma olyan nagy szükség van. A mai időben a járvány nem csak a fizikai teljesítőképességünket teszi próbára, nem csak anyagilag okoz gondot többeknek, hanem bizony lassanként a hangulatunkat, a lélektani állóképességünket is eléggé nagy kihívások elé állítja. Hát ebben a tekintetben is kérjük ma az egész Szent Családnak a segítségét és figyeljünk egymásra.

Nagy hiányt érzünk, amikor azt kell észrevennünk, hogy megint éppen a nagyböjti időben le kellett mondanunk a nyilvános istentiszteletekről. Azért mindannyian mint papok elvégezzük a saját szentmisénket, felajánljuk a ránk bízottakért, a betegeinkért, az elhunytakért, és kérjük Istent, hogy nekünk is adjon erőt, hogy olyan szeretettel tudjuk végezni a szolgálatunkat, ahogyan ez a különleges idő megköveteli tőlünk.

Most pedig imádkozzunk egy ősi szokás szerint Szent Rókushoz, aki a járványok elmúlásáért felelős, aki különleges közbenjáró járványos időkben. „Nagy bizalommal kérünk, Istenünk, add kegyelmedet, hogy ezen járvány idején mi, akik áhítattal fordulunk hozzád, a járványok védőszentje, Szent Rókus közbenjárását kérve, megszabaduljunk a járvány halálos veszedelmétől. A mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.”

Fotó: Merényi Zita

Lejegyezte: Thullner Zsuzsanna

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »