Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be az egy éve elhunyt Paskai László bíboros emlékére

Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be az egy éve elhunyt Paskai László bíboros emlékére

Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek halálának évfordulója alkalmából mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek augusztus 16-án, kedden délelőtt a néhai főpásztor sírjánál, az esztergomi bazilika altemplomában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mire van az embernek szüksége az igazi boldogsághoz? – tette fel a kérdést homíliájában Erdő Péter bíboros. Mint mondta, a legteljesebb választ erre egyedül Jézus Krisztus adta meg nekünk, hiszen ő a Teremtő bölcsességével és mindentudásával tudta, mi lakik az emberben, mi az, ami számára a legnagyobb jó és a legtökéletesebb boldogság. Rámutatott arra, hogy ennek a tekintetében hangzanak el a napi evangéliumban hallott nyolc boldogság szavai is, amelyek közül a „Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele” mondást emelte ki. Az igazságkeresésre, az igaz ismeretnek a keresésére képes az ember, hiszen Isten képére alkotott, így értelemmel és szabad akarattal rendelkezik. Paskai László bíboros ennek az igazságkeresésnek tett eleget egész életében – fogalmazott a bíboros, aki utalt arra is, hogy az egy éve elhunyt főpásztor a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi egyházi vezetője volt, s habár maga ugyan nem tett sok személyes zarándokutat a szent városba, azonban kereste az útját annak, hogy eljusson a mennyei Jeruzsálembe.

Paskai László életének 89. évében, 2015. augusztus 17-én hunyt el. A főpásztor 1987-től 2002-ig vezette az Esztergomi, majd – az egyházmegyék 1993-as átszervezése után – az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét és volt Magyarország prímása. Paskai László a főegyházmegye 81. érseke volt, elődje Lékai László, utóda Erdő Péter.

Paskai László 1927. május 8-án született Szegeden. A szegedi piarista gimnáziumban érettségizett, teológiai tanulmányait Gyöngyösön kezdte és a budapesti Hittudományi Akadémián fejezte be. 1945 augusztusában lépett be a ferences rendbe, 1951. március 3-án szentelték pappá. 1952-ben a Hittudományi Akadémián summa cum laude minősítéssel doktori fokozatot szerzett.

1978-ban lett címzetes püspök és veszprémi apostoli kormányzó, majd a következő évben veszprémi megyéspüspök. 1982. április 5-én II. János Pál pápa a kalocsai érsek koadjutorává nevezte ki.

1986. július 8-án választották a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökévé, e tisztséget 1990. szeptember 17-ig töltötte be.

1987. március 6-án esztergomi érsek és Magyarország prímása lett, 1988. június 28-án bíborosi rangot kapott.

A 75. életévét betöltő Paskai Lászlót – lemondását elfogadva – II. János Pál pápa 2002. december 7-én helyezte nyugállományba.

Forrás: MTI; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Szentadalbert.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »