Erdő Péter bíboros: Nem csupán a tantárgyakban kell eligazodnunk, hanem az életben is

Erdő Péter bíboros: Nem csupán a tantárgyakban kell eligazodnunk, hanem az életben is

Kettős jubileumot ünnepel idén a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium (EKG): az intézmény idén 335 éves múltra tekint vissza, valamint a rendszerváltozást követő újraalapítása óta is eltelt már 25 év. E két évforduló alkalmából mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás hálaadó szentmisét a budapesti Szent Anna-templomban október 26-án.

A főpásztor homíliájában Jézust mint tanítót – akit az evangéliumban sokszor neveznek Mesternek – mutatta be a gimnázium tanulói számára. Kiemelte, hogy amikor Isten megtestesül, emberré lesz és szól hozzánk, akkor különösen szívesen vállalja azt a szerepet, hogy tanár, tanító lesz. Később is, amikor a főtanács előtt vádolják, maga Krisztus hozza fel, hogy nyilvánosan tanított a templomban, tehát a tanítása és tanító személye isteni küldetésének is fontos része. 

A bíboros hangsúlyozta, hogy Jézus azt az igazságot akarja átadni nekünk és azt mutatja meg, hogy mit kell hinnünk és cselekednünk ahhoz, hogy boldogok legyünk. „Ma is mindenkinek, aki felelősséggel tanít – legyen az szülő vagy hivatásos pedagógus – elsősorban azt kell átadnia a diákoknak, hogyan léphetnek a boldogság útjára.”

A főpásztor felhívta a figyelmet a tanulásra, beleértve a hittanórákat  is. Úgy fogalmazott: lehet, hogy nem minden tantárgy a legszórakoztatóbb, és néhányan értetlenkedve teszik fel a kérdést: „Miért tanítják ezeket nekünk, miért akarják, hogy a mi generációnk ezeket átvegye, mit kezdünk mindezzel?” Ám kiderül, hogy sokszor olyan kérdések, problémák merülnek fel életünk során, amelyeket nekünk kell valahogyan megoldanunk. Ez pedig már hozza magával a kreativitást, az ismeretek továbbadását; megmutatkozik az egység, amely különös hivatása a katolikus iskoláknak. A bíboros szerint nem csupán a tantárgyakban kell eligazodnunk, hanem az életben is.

Az a fontos, hogy Isten színe előtt az egész emberi élet hivatásának a keretében lássuk mindazt, amit tanulunk, amit megkapunk a képzésünk során. Adja Isten, hogy sokakat megszólítson az iskola szellemisége, akár úgy, hogy valóban hívő szakemberekké, családanyákká, családapákká váljanak, de akár úgy is, hogy néhányan meghallják a megszentelt életre hívó szót.

Hírdetés

Erdő Péter hálát adott azokért is, akik az EKG-ból kerültek ki végzősként az utóbbi 25 év során, és elvállalták, hogy a papi hivatásra jelentkeznek. „Adja Isten, hogy együtt teljes közösségként tudjuk hivatásunkat teljesíteni és közelebb kerüljünk a boldogsághoz, hiszen Isten erre teremtett minket” – zárta homíliáját Erdő Péter bíboros.

A szentmise után Csernák Szilvia tanuló vehette át a Serédi Jusztiniánról elnevezett díjat. Az elismerést azok kaphatják meg, akik a főegyházmegye legjobb eredményét érik el a kompetenciamérésen.

Forrás:Zsuffa Tünde/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »