Erdő Péter: a krisztuskövetők egymás iránti szeretete jel a világ számára

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b5) beszél, mellette Fabinyi Tamás evangélikus elnök-püspök (b2), Magyar Péter Marius ortodox esperes (b3), Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke (b4) és Balog Zoltán református püspök (b6) az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén a Szent István-bazilikában 2021. január 17-én. MTI/Bruzák Noémi

A keresztény hívek, családok és közösségek egymás iránti szeretetéről és felelősségéről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában.

A bíboros a keresztények egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén hangsúlyozta: a krisztuskövetőknek különös módon kell szeretniük egymást.

Az egyháznak ez a „belső szeretetközössége” jel a világ számára, ahogy Jézus mondta a tanítványainak, „arról ismernek meg benneteket, hogy szeretitek egymást”.

Erdő Péter arról beszélt: Jézus mindenkit szeretett, az egész világért életét adta, de különös szeretettel gyűjtötte maga köré tanítványait, azokat, akik hittek szavaiban.

Ennek a Krisztus körül összegyűlő közösségnek a bensőséges szeretetét jelenítik meg a keresztény közösségek és a keresztény családok.

Keresztény közösség, keresztény család az lesz, ahol a tagok egymás iránti szeretete Isten szeretetét jeleníti meg. „Ezért nem mindegy, hogy csupán jó családunk van, vagy igazi, jó, keresztény családban élünk. Ez még magasabb fokra emeli azt a természetes jót és szeretetet, ami az emberek között a családban megvalósul” – fogalmazott a bíboros.

Kitért arra, hogy a keresztény közösségeknek „egymás terhét” kell hordozniuk, ahogy arra már Szent Pál figyelmeztetett: „ha az Eucharisztiában együtt részesülünk, akkor az életben sem hagyhatjuk, hogy közülünk valaki nyomorúságot szenvedjen, miközben másoknak feleslegük van”.

Hírdetés

Erdő Péter szólt arról is: a különböző keresztény felekezeteket még mindig van, ami elválasztja egymástól, és a „Krisztusban való egység” megtalálása „figyelmet, fáradságot, elszánt és igényes munkát kíván”. De a teljes egység eléréséig a keresztény közösségek gyakorolhatják a szolidaritást és a testvéri szeretetet minden keresztény, különösen az üldözöttek iránt.

Az elmúlt évek eseményei igazolták, hogy a hitükért meggyilkolt keresztények – VI. Pál pápa szavaival élve – megvalósítják a vértanúság ökumenizmusát – tette hozzá Erdő Péter.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke arról beszélt: nehéz időben különösen fontos, hogy „rácsodálkozzunk Isten megtartó szeretetére”. Isten ugyanis nemcsak beszél a szeretetről, hanem „szabadító jótetteivel cselekszik is értünk”.

Ennek a cselekvő szeretetnek a lényegét fogalmazza meg a 103. zsoltár: Isten megbocsátja a bűnöket, meggyógyítja a betegségeket és „megváltja életünket a sírtól”. Isten szeretete tehát megújít testben és lélekben, de ennél is többet tesz: az örök élet tágasságába helyezi a földi életet – mondta a református püspök.

Ezt végiggondolva lehet igazán megérteni az idei ökumenikus imahét mottóját: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” – tette hozzá Steinbach József.

Kitért arra is: az imahét tematikáját összeállító svájci szerzetes közösség tanácsát megfogadva, érdemes megállni és rácsodálkozni Isten gyógyító és megtartó szeretetére. E szeretet nélkül, végigrohanva az életen ugyanis „észre sem vesszük, hogy a gonosz játékszereivé leszünk és rombolunk, ahelyett hogy Isten eszközeiként építenénk az ő országát” – fogalmazott a református püspök.

A liturgiai szolgálatban részt vettek a MEÖT tagegyházainak vezetői.

A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza.

Áder János köztársasági elnök (j4) és felesége, Herczegh Anita (j3), Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (j2) az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén a Szent István-bazilikában 2021. január 17-én. Balra Kocsis Fülöp görög katolikus metropolita (b3), Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b4) és Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke (b5). MTI/Bruzák Noémi


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »