Erdő: a bűnbánat azt is jelenti, hogy átgondoljuk az életünket

Erdő: a bűnbánat azt is jelenti, hogy átgondoljuk az életünket

ESZTERGOM. Véget ért a farsangi időszak, és hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt. A keresztény világ szerdától böjttel és bűnbánattal készül húsvétra.

Hamvazószerdán vagy a rákövetkező vasárnapon keresztet rajzol a pap a hívek homlokára az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával, e szavak kíséretében: „Emlékezzél ember, hogy porból lettél és porrá leszel”. A hamu a bűnbánatot, a megtérés szándékát és egyben az elmúlást is jelképezi. A hamvazkodás a 12. századtól lett az egyházi szertartás része. A bűnbánat a böjti felkészülés a kereszténység legnagyobb ünnepére, húsvétra, a feltámadt Krisztussal való találkozásra – emlékeztetett Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek.

Hírdetés

A bűnbánat egyben azt is jelenti, hogy átgondoljuk az életünket. Átgondoljuk Krisztus fényében tetteinket, a napjainkat, és keressük azt, hogy hogyan lehetnénk jobbak, hogyan lehetnénk méltóbbak hozzá. Ennek pedig már az Ószövetség idejétől fogva megvoltak a klasszikus cselekedetei. Mégpedig a böjt, az imádság és a szegények segítése, ahogy régen mondták, az alamizsna. Amikor azt mondjuk a hamvazáskor, hogy emlékezzél ember, porból vagy, és visszatérsz a porba, akkor nem egyszerűen szomorkodunk azon, hogy halandók vagyunk, hanem a földi életünknek is a felelősségét tudatosítjuk – fogalmazott Erdő Péter.

Mivel húsvéthoz kötődik, ezért hamvazószerda is mozgó ünnep. A húsvétot 46 nappal előzi meg, mert a negyven napos nagyböjtbe nem számítanak bele a vasárnapok.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »