Érdemes odafigyelni, milyen izzósort veszünk!

Érdemes odafigyelni, milyen izzósort veszünk!

Csökkent tavalyhoz képest a kifogásolható minőségű karácsonyi fényfüzérek száma. A Fogyasztóvédelmi Hatóság arra figyelmeztet, hogy a hibás izzósorok nemcsak tűzveszélyesek, de áramütést is okozhatnak. A szakemberek szerint ezeket a termékeket inkább a bevásárlóközpontokban, szaküzletekben érdemes megvenni.

Karácsonyfadíszek, és fényfüzérek tömkelege várja a kilátogatókat a szegedi karácsonyi vásárban. A vásárlók elsősorban az ár alapján döntenek, amit az izzósor színe, formája és a hosszúsága határoz meg. 1500-tól 9000 forintig található itt ezekből a termékekből.

Az árusok törekednek a biztonságos termékek beszerzésére, mivel a hatóság őket is ellenőrzi. „Csak olyat forgalmazhatunk, ami biztonságos, ami kül- és beltéri alkalmatosságú, és persze ott van az mellett is, hogy csak beltéri. A minőség nem úgy különbözik, csak a vezetékben különbözik. Tehát a beltérinek vékonyabb, a kültéri vastagabb, a szigetelés is nagyon fontos” – mondta egy árus, Jankovics Zoltán.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság november végén kezdte meg a szezonális termékek ellenőrzését. A szakemberek országszerte a 30 -féle szaloncukorból csupán egyet találtak kifogásolhatónak, a fényfüzérek közül pedig 25 termék nem felelt meg az előírtaknak.

„A mintavételek során, amelyek olyan esetben történnek, amikor gyanús terméket találunk a piacon, tehát valamilyen olyan jellegzetes információ van a termékről, amely azt mutatná, hogy nem biztonságos, tehát például a CE jelölés hiánya, vagy pedig a magyar nyelvű tájékoztatónak a hiánya, ez mind arra utal, hogy a termékkel esetleg egyéb gondok is lehetnek” – figyelmeztetett Petrik Sándor, a Csongrád megyei Kormányhivatal, Fogyasztóvédelmi Főosztályának osztályvezetője.

A hibás fényfüzérek balesetveszélyesek, így a szakemberek azt tanácsolják, hogy ezeket a termékeket inkább a bevásárlóközpontokban, szaküzletekben vásárolják meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »