Erdélyig ér a Brexit hatása

Erdélyig ér a Brexit hatása

Tízszázalékos veszteséget generált a sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség angliai üzletének a brit kilépési népszavazás.

dioszegiluton_b

Diószegi László tulajdonos keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a Brexit után visszaesett az angol font értéke, ez pedig veszteséget jelent az angliai üzletének, hiszen az alapanyagokat, a lisztet euróban vásárolják, a végterméket pedig font sterlingért adják el.

A veszteség egyébként nem jelent nagy érvágást a vállalkozásnak, hiszen az angliai pékség és üzlet jól megy, a kitelepedett románok és magyarok megszokták, szívesen vásárolják a termékeiket. Mint a vállalkozó beavatott, a Londontól 35 kilométerre fekvő Lutonban lévő pékségben is sütnek „pityókás házikenyeret” az itthoni recept alapján, azzal a különbséggel, hogy ott nem fafűtéses, hanem elektromos kemencét használnak.

A legnépszerűbb termékük Angliában a vekni, de azt is „diószegisítették”, tömörebb, házias ízűre sütik. Lutonban naponta 4000 veknit adnak el, de más termékeket is sütnek. Mint ismeretes, Diószegi két évvel ezelőtt nyitotta meg a pékségét Angliában egy kitelepedett barátja javaslatára, azért Lutonban, mert az közel van ugyan Londonhoz, de mégsem olyan magasak a bérek, mint a brit fővárosban.

Itthon a Diószegi pékség naponta mintegy 25 tonna kenyeret dob piacra, a pékség mellett saját üzleteket is működtet. Elmondta, nemrég nyitotta meg a huszadik boltját Marosvásárhelyen, és tervezik, hogy Bákóban is nyitnak egyet. Az új sikertermékük a rozsos házikenyér, ebből egyelőre naponta 300-400 darabot sütnek, de ezt szeretnék továbbfejleszteni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »