Erdélyi tájegységet hoznak létre a szentendrei Skanzenben

Erdélyi tájegységet hoznak létre a szentendrei Skanzenben

Erdélyi tájegységet hoznak létre a szentendrei Skanzenben – erről Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója beszélt az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Fotó: mtro.hu

Elmondta: az Erdélyi tájegység műtárgyainak és épületeinek a beszerzésére a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében 300 millió forint áll rendelkezésükre, két évre – 2015-re és 2016-ra – elosztva. Cseri Miklós elmondta, hogy január 1-jétől indítják kormánytámogatással az Erdélyi tájegység megépítését. Ebbe 100-120 épület – a csirkeóltól a templomig -, 18 táji egység tartozik, Szilágyságtól Moldváig, Csíktól Hunyad megyéig lefedik ezt a területet.

A főigazgató szerint az épületeknek a berendezése a terület elcsatolásától számított időszaktól napjainkig mutatja be, hogy hogyan élt az akkor 2,5 milliós, most már csak 1,3 milliós magyar népesség kisebbségi helyzetben, milyen életstratégiákat dolgozott ki – ezeket az életszituációkat szeretnék az épületekkel bemutatni. Kiemelte: értékmentésről is szó van, mert Romániában és ezen belül Erdélyben is a vagyoni gyarapodással elkezdődött a falvak modernizálódási folyamata. Munkatársai azt tapasztalják, hogy az egyik héten egy utcasorban még 5-6 régi ház van, akár a 19. századból, két hónap múlva pedig már csak kettő. Legalább elemeiben meg kell menteni ezeket – hangsúlyozta a főigazgató.

Cseri Miklós hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja ebben segít: részben épületek megvásárlásában, lebontásában, átszállításában, részben pedig a berendezések, a bútorok, a képek, tárgyak megszerzésében. Arról is beszélt, hogy nehéz már a terepen gyűjteni, mivel a kisebbségek emigrációja során számos használati tárgy, régi emlék Magyarországra vagy Németországba került. Hangsúlyozta: a Skanzen titka, hogy személyes élettörténeteket mutat be, ezért ha lehet, az ezekhez kapcsolódó tárgyakat gyűjtik be. De egyedi darabokat is beszereznek – például legutóbb egy Segesvárról származó, 1670-es évekből való unitárius ónkannát 1,9 millió forintért.

Az épületek közül kiemelte Háromszék kúriáját, amely gyönyörű, reprezentatív hely lesz, továbbá az unitárius templomot, amely vallási egyedisége, valamint a kultúra és az identitás megőrzésében játszott szerepe miatt lesz fontos.

 

MTI

The post Erdélyi tájegységet hoznak létre a szentendrei Skanzenben appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »