Erdélyi programokra és beruházásokra 2,8 milliárd forintot fordít a magyar kormány idén és jövőre

Erdélyi programokra és beruházásokra 2,8 milliárd forintot fordít a magyar kormány idén és jövőre

A kormány magyar erdélyi kiemelt, nemzeti jelentőségű programok és beruházások finanszírozására idén 1,3 milliárd, jövőre 1,5 milliárd forintot biztosít – az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg csütörtökön.
Az MTI által ismertetett jogszabály szerint az Orbán-kormány az idei költségvetésben 1,33 milliárd forint azonnali átcsoportosítását rendeli el erdélyi kiemelt, nemzeti jelentőségű programokra és beruházásokra.

Jövőre ugyanezekre a célokra legfeljebb 1,5 milliárd forint központi költségvetési forrást kell biztosítania a pénzügyminiszternek és a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesnek.

A finanszírozandó erdélyi programokat és beruházásokat nem ismerteti a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nemrég arról beszélt, hogy ma a nemzetpolitika középpontjában a jövő megalapítása áll: az identitás erősítése, a külhoni családok támogatása és a szülőföldön való boldogulás. Kifejtette: a magyar kormány programjaival azt kívánja elérni, hogy külhonban is gazdaságilag stabil, életerős közösségek maradhassanak fenn.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos ugyanakkor bejelentette, a magyar kormány a megkezdett programok nyomán a jövőben is támogatja a külhoni magyarságot, pályázat jelenik meg a kisközösségek támogatására, és 50 milliárd forintra emeli a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program keretösszegét. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »