Erdélyi magyar barlangász is eljutott a Föld legmélyebb elérhető pontjára

Erdélyi magyar barlangász is eljutott a Föld legmélyebb elérhető pontjára

Az erdélyi Fábián Botond is lejutott az Inverse Everest expedíció tagjaként a világ legmélyebb barlangjának, az abháziai Krubera-Voronyának a legmélyebb száraz pontjára, a 2080 méter mélyen lévő Game Over terembe. 

barlanfb33_bA sepsiszentgyörgyi származású, Kolozsváron élő Fábián Botond (jobbra) is elért a Game Over terembe

Az expedíció tagjai csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, mint mondták, útjukat sikerült fotó- és videofelvételekkel is dokumentálni. Ifj. Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Tóth Attila és Jager Attila augusztus 1-jén indult Grúzián keresztül Abháziába, a Krubera-Voronya-barlangba, majd segítőikkel és a velük utazó filmes stábbal kiegészülve augusztus 30-án reggel érkeztek haza Magyarországra – írta az MTI.

A négyfős csapathoz időközben csatlakozott a sepsiszentgyörgyi származású, Kolozsváron élő Fábián Botond is, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem környezettudomány szakán végzett. Rajta kívül egy libanoni barlangkutató is csatlakozott az expedícióhoz, így végül hatan érték el a Game Overt. Ambrus Gergely a tájékoztatón elmondta, hogy ez a Föld legmélyebben elérhető természetes, szárazon járható barlangja. Először 2004-ben jutottak le barlangászok a 2080 méteres mélységbe, de az azóta eltelt időben még nem készült fotódokumentáció, illetve film a barlangról.

„A mi expedíciónk célja az volt, hogy a világon elsőként készítsünk profi fotókat a Voronyáról. Ezt a feladatot sikeresen el tudtuk végezni, hiszen több száz felvételt készítettünk mind a barlangban, mind a felszínen” – emelte ki. Ambrus Gergely elmondta azt is, hogy a barlangban eltöltött leghosszabb idejük kilenc nap volt, ennyi időbe tellett, hogy lejussanak a mélybe. A legmélyebb pont meghódítására augusztus 8-án indultak el, augusztus 9-én elérték az 1200 méteres mélységben lévő tábort. Ezután 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot, a szifont, és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig.

Augusztus 12-én egy nagy, 20 órás rohammal érték el végül a végpontot. A visszafelé vezető úton félnapos kényszerpihenőt is kellett tartaniuk, mert a felszínen heves esőzések voltak, és meg kellett várni, amíg csapadék végigzúdult a víznyelőbarlangon. A barlangászok elmondták, hogy az expedícióról készült film és könyv a tervek szerint tavasszal lát majd napvilágot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »