Erdélyi kislányt alázott meg egy román orvos

A román diszkriminációellenes tanács vizsgálatot indított annak a székely kislánynak az ügyében, akitől megtagadta a kolozsvári gyermekkórház egyik orvosa, hogy egy román nyelvet ismerő személy is vele tartózkodhasson a kórteremben.

A 17 éves olaszteleki lány február közepén Kolozsváron az unitárius egyház által szervezett versmondó és népdalvetélkedőn vett részt. Egy gyalogátjárónál keresztülment a lábán egy busz, ezért beutalták a kolozsvári gyermeksürgősségi kórházba.

A romániai magyar média beszámolói szerint a Kovászna megyei lány szülei segítséget kértek Rácz Norbert unitárius lelkésztől, hogy tolmácsoljon nekik a kórház személyzetével való zökkenőmentes kommunikáció érdekében. Az orvosi vizsgálat idején azonban a lelkészt felszólították, hagyja el a kórtermet, mert csak egy hozzátartozó maradhat a sérülttel. A lelkész szerint Ioan Dobrescu ügyeletes orvos már a beutaláskor szóvá tette, hogy miért nem tud románul a páciens. A lelkész azt állítja, végig megalázóan viselkedtek a lánnyal és családjával.

A román Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba csütörtökön a közmédiának elmondta, hogy a kórház elleni panaszt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nyújtotta be a szülők felhatalmazása alapján. A testület csütörtökön tartotta az első meghallgatást, amelyen a felek nem jelentek meg, hanem írásos véleményben erősítették meg álláspontjukat.

Asztalos elmondta: a kolozsvári kórház elismerte az incidenst, közölte, hogy vizsgálatot indított az orvos ellen, de az intézmény vezetése úgy véli, nem történt hátrányos megkülönböztetés. Hozzátette: a testület nemcsak az orvos, hanem a kórház felelősségét is vizsgálja.

Rámutatott: korábban tárgyalt már a tanács arról, hogy a romániai egészségügyi szolgáltatásokban milyen mértékben biztosítják az anyanyelvi tájékoztatást. Asztalos Csaba közölte, hogy a román állam nem rendelkezik adatbázissal arról, hogy hány orvos ismeri a kisebbségek nyelvét, ebből a szempontból Románia nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit – magyarázta.

A parlament ellenőrzése alatt álló diszkriminációellenes tanács bírságot szabhat ki, amennyiben megállapítja, hogy hátrányos megkülönböztetés történt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »