Erdélyben tart előadásokat a szenvedélybetegségekről Zacher Gábor magyarországi toxikológus

Erdélyben tart előadásokat a szenvedélybetegségekről Zacher Gábor magyarországi toxikológus

Hétköznapi boldog(talan)ságsaink, Betépett álmodozók és Droghelyzet címmel tart előadásokat Zacher Gábor magyarországi toxikológus február 24. és március 3. között Kolozsváron, Margittán, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön.
Kilenc erdélyi városban, három különböző témában tart előadást február 24. és március 3. között Zacher Gábor magyarországi toxikológus, címzetes egyetemi docens, főorvos. A Hétköznapi boldog(talan)ságsaink című előadás a szenvedélybetegségekről, függőségekről szól, és a következő városokban követhető figyelemmel: Kolozsvár, Nagyvárad, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy. „Ez nagyon népszerű téma, hiszen nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen függősége, kapcsolódjon mobiltelefonhoz, csokoládéhoz, edzéshez, szerencsejátékhoz, kávéhoz, alkoholhoz, cigarettához vagy kábítószerhez. Görbetükröt tart a társadalomnak és közben rávilágít függőségeinkre, amelyek mindannyiunkat körülvesznek. Hétköznapi szokások is függőség tárgyát képezhetik, legyen az akár pozitív vagy negatív hatással ránk” – olvasható a turnét szervező Eventikum iroda sajtóközleményében.

Hírdetés

A második előadás új témát dolgoz fel és a Betépett álmodozókról szól. Marosvásárhelyen kívül Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában hallgatható meg.

Zacher azokról a hírességekről beszél majd, akiket nagyon korán romba döntött függőségük, viszont jelentősen vitték előre a világ szekerét, és kevesebbek volnánk ma nélkülük. Műveik, zenéjük, festményeik révén közelebb kerülhettünk a tudatmódosító szerekhez, átélhetjük hatásait anélkül, hogy kipróbáltuk volna.

Az előadás megpróbál válaszolni arra a kérdésre, hogy vajon a pszichoaktív szerek, az alkohol, droghasználat valóban serkentőleg hat a kreativitásra? A tudatmódosítók valóban az agytekervények és gondolatok katalizátorai? Szerhasználat nélkül is el lehet érni azt a magasságot, ahová felívelt a jó néhány géniusz pályája? Stephen King, a Beatles, Van Gogh, Janis Joplin, Amy Winehouse, Jimi Hendrix. Eszköz volt-e csupán számukra a szer a kiteljesedéshez, vagy sokkal inkább egyfajta elixír, mely életben tartotta őket?


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »