Erdélyben másként csillog a közönség szeme: a Kolozsváron fellépő Margaret Island új dalai a bandatagok világnézetét tükrözik

Erdélyben másként csillog a közönség szeme: a Kolozsváron fellépő Margaret Island új dalai a bandatagok világnézetét tükrözik

Lemezbemutató konceret ad ma este a kolozsvári Form Space-ben a Junior Artisjus és Fonogram-díjas Margaret Island zenekar. A budapesti formáció a magyar zenei életben ritkán megjelenő akusztikus, folkos popzenét játszik. Füstös Bálint, az együttes gitárosa, alapító tagja a III című albumról, az erdélyi vendégszeretetről, közönségről beszélt a Krónikának.
 – Három évvel ezelőtt Kolozsváron léptetek fel első alkalommal Erdélyben. Milyen érzéssel tértek vissza?

– Alig várjuk a ma esti koncertet, amely 21 órakor kezdődik a Form Space-ben. Nagyon szép emlékek kötnek Kolozsvárhoz, reméljük, lesz időnk kicsit szétnézni a városban, és felsétálni a Fellegvárba.

– A lemezbemutató turné egyik állomása lesz a kincses város, előtte Marosvásárhelyen is bemutattátok az albumot. Hogyan fogadtak titeket?

– Az erdélyi vendégszeretet legendás, Marosvásárhelyen is nagyon kedvesen fogadtak minket. Jó volt látni, hogy a közönség a régi, közismert dalokon kívül már az új szerzeményeket is velünk együtt énekli.

– Az Egyszer volt című aranylemezt és a Bakancslista nevű albumot követően idén megjelent a III című lemezetek. Milyen szempontok alapján válogattátok ki a dalokat?

– Olyan dalok kerültek a lemezre, amelyek leginkább tükrözik a jelenlegi világnézetünket, valamint azt, hogy milyen érzések kavarognak bennünk. Még mélyebbre ástunk magunkban, mint korábban.

Hírdetés

– Műfajban vagy tematikában különböznek az új dalok a tőletek megszokott akusztikus, folkos popzenétől?

– A harmadik lemez alkotói folyamata a kísérletezésről, új irányok kereséséről is szólt. Szétszedtük magunkat, és újra összeraktuk. Így került néhány elektronikusabb dal is az albumba, de persze nem maradtak ki a margaretes akusztikus, folkos zeneművek sem.

– Az elmúlt években több erdélyi fesztiválon is felléptetek, mint a torockói Double Rise, a marosvásárhelyi Vibe. Milyen különbséget véltek felfedezni az erdélyi és magyarországi közönség között?

– Azt szoktuk mondani, hogy Erdélyben valahogy másként csillog a közönség szeme, összetartó, nyitott, közvetlen emberekkel találkozunk itt. Sokszínű közönségünk van, 0-99 éves korig bárki megtalálható a koncertjeinken. Úgy gondoljuk, hogy a Margaret-hallgatók egymásra odafigyelő emberek – ebben nincs különbség.

– A 2014-es megalakulás óta számos külföldi és magyarországi telt házas koncertet adtatok, valamint 2016-ban Fonogram-díjat kaptatok az év felfedezettje kategóriában, idén pedig Junior Artisjus díjjal tüntették ki a zenekart, mely a magyar zenei élet egyik legrangosabb szakmai elismerése. Mi a sikeretek titka?

– Szerencsések vagyunk, hogy azzal foglalkozhatunk, amit a legjobban szeretünk. Mindent megteszünk azért, hogy ezt minél magasabb színvonalon tehessük.

– Milyen terveitek vannak, várható újabb erdélyi koncert?

– Jövő évben megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepli a zenekar, ezért sok meglepetéssel készülünk, lesz néhány különlegesebb koncertünk is. Reméljük, hogy Erdélybe is minél többször ellátogathatunk!

Margaret Island
Tagok: Lábas Viki – ének, Füstös Bálint – gitár, Törőcsik Kristóf – basszusgitár. A zenekar állandó közreműködői: Verók Tomi – gitár, Koltay Kurszán – billentyűs hangszerek, Gerendás Dániel – dobok


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »