Erdélyben inaskodó anyaországiak

Erdélyben inaskodó anyaországiak

Az Erasmus Plus pályázatnak köszönhetően Székelyudvarhelyen végzi háromhetes szakmai gyakorlatát a Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik–Venesz Középiskolájának és Szakiskolájának tizenkét tanulója. 

erasmus diakok AB-9_b

A tizenhét és huszonegy év közötti diákok székelyföldi vállalkozásoknál dolgoznak autóelektronikai műszerész, karosszérialakatos, gépi forgácsoló, CNC-gépkezelő, valamint autószerelői munkakörökben. És azt állítják: nagyon jól érzik magukat Székelyföldön.

A veszprémi tanintézet a helyi Eötvös József Szakközépiskolával áll testvériskolai kapcsolatban, és diákjaik korábban a Határtalanul programnak köszönhetően már meglátogatták egymást. Így ismerkedett meg a veszprémi iskola vezetősége az Udvarhelyen rejlő lehetőségekkel.

Pályáztak az Erasmus Plus ösztöndíjprogramra, és felvették a kapcsolatot a megfelelő profilú vállalkozásokkal, melyeknek vezetői szívesen fogadták a kezdeményezést, hisz nekik is érdekük, hogy legyen szakmai utánpótlás, mondta Szaniszló László projektkoordinátor-helyettes.

erasmus diakok AB-4_b

Jánosi Gergő és Bauer Csaba – akik autó-, illetve motorversenyzéssel is foglalkoznak – otthon kitünően felszerelt szakszervizben dolgoznak, ahol minden munkamozzanatra adott a célszerszám. Udvarhelyen különböző gyártmányú autókkal van dolguk, ami más-más kihívást jelent. Érkezésünkkor már önállóan javítottak egy gépkocsit. Jánosi Gergő elmondta, sok újat tanultak. A munkát adó AKS Auto Klinika ügyvezetője, Barabás Sándor távozásunkkor bizalmasan odasúgta: „ügyes ez a két gyerek”.

Határtalanul Erdőszentgyörgyön is

A bajai Tür István Szakközépiskolán kívül az erdőszentgyörgyi Szent György műszaki szakközépiskola is részt vehet a Határtalanul elnevezésű anyaországi diákcsereprogramban. Beke Tünde tanárnőnek és Daka Mónika aligazgatónak köszönhetően az elmúlt héten harminc bajai diák látogatott a Kis-Küküllő mentére, hamarosan pedig ugyanennyi helyi diák utazik a magyarországi testvérvárosba. A kapcsolatok megalapozása érdekében a fiatalokat családoknál szállásolják el. A projekt hozadéka a kapcsolatokon, kirándulásokon túl, hogy a fiatalok honlapot is készítenek az iskolának. A bajai iskolában ugyanis kiváló programozódiákok tanulnak, akik a szentgyörgyiekkel közösen dolgoztak a weboldal megalkotásán.

Pálffy Kristóf autó-elektrotechnikai műszerészként gyakorlatozik az Autogroup Simónál. Elmondta, ha olyan a munka, engedik önállóan dolgozni. Mint mesélte, sokat tanultak a szakemberektől, akiktől kérdezhetnek, így amit nem értettek meg az elméleti oktatás során, most a gyakorlatban figyelhetik meg, szakmai tanácsokkal kiegészítve.

Petri Kornél karosszérialakatosként gyakorlatozik, és még szünetben is egy autón dolgozott. A munkáját felügyelő szakember nagyon dicsérte. Arra is felhívta figyelmünket, hogy az ilyen munkához kell bizonyos tehetség, ráérzés, hiszen volt már olyan gyakornoka is, aki azzal segített a legjobban, ha rendet rakott.

A Prospero Techniknél Kiss Norberttel találkoztunk, akinek már van egy gépi forgácsolói végzettsége, most CNC-gépkezelőként gyakorlatozik. A napokban észrevett egy hibát a rendszerben, és kijavította, amivel kivívta munkatársai elismerését.

Mogyorósi Máté László síkköszörű-gépen dolgozik a cégnél. Először jár Erdélyben, és nagyon tetszik neki, főleg a környezet, de a munkával is meg van elégedve. „Érdemes volt idejönni” – jegyezte meg búcsúzáskor. A diákok a munkaidő után az Eötvös József Szakközépiskola tanárainak segítségével különböző programokkal teszik tartalmasabbá a gyakorlati időt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »