Erdély városai szépítik Romániát

Erdély városai szépítik Romániát

Tíz romániai város kapott a Világbanktól 10-es osztályzatot, ezek közül hét erdélyi. A sokoldalú felmérés igazolta azt, ami eddig is egyértelmű volt: Bukarest, Konstanca és Jászvásár kivételével egyetlen ókirályságbeli település sem vetekedhet az erdélyi nagyvárosokkal.
Brassó, Kolozsvár, Nagyszeben, Nagyvárad, Temesvár, Gyulafehérvár, Segesvár, Bukarest, Jászvásár és Konstanca azok a romániai települések, amelyeket a Világbank a tíz 10-es osztályzatú hazai városok közé sorolt. A nemzetközi pénzintézet amúgy több kritérium alapján készíti el a 10-es osztályzatú városok listáját. Ezek között szerepel a köztisztaság, a tiszta levegő, a csend, a turisztikai látványosságok, a minőségi vendéglátás, a fejlett gazdaság és kereskedelem, jól fizető munkahelyek, pezsgő kulturális élet, vonzó városkép, gördülékeny jármű- és gyalogosforgalom, minőségi közszolgáltatások, egészségügy, oktatás, megfelelő zöldövezet, különleges látnivalók, valamint a lakosság civilizációs szintje, civil öntudata.

Ha a masszív erdélyi jelenlét egyáltalán nem meglepő, Segesvár szereplése a tízes listán kivételes színfoltnak számít.

Az alig valamivel több mint húszezres városka az egyetlen olyan település a tíz közül, amely nem megyeszékhely.

Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean elöljáró közleményben fejezte ki örömét az elismerésért, kiemelve, hogy a független nemzetközi szervezetek rangsorai azt bizonyítják: Segesvár valódi márkanévvé vált mind országos, mind nemzetközi szinten.

Lapunknak nyilatkozva Tóth Tivadar alpolgármester is elégtételének adott hangot. Mint mondta: a rangsorolás megtisztelő számukra, és ő maga is úgy érzi, Segesvár megérdemli, hogy csúcson legyen. Tóth azt is elismerte, hogy az igazi tízes osztályozásig még volna jócskán javítanivaló. Elsősorban a város úthálózatát kellene korszerűsíteni, illetve a várfalakon kívül eső történelmi központot kellene rendbe szedni. Minderre már elkészültek a szükséges előtanulmányok, az önkormányzat most már a megfelelő pályázati lehetőségekre vár.

Hírdetés

Nagyváradon sokat
költenek a szépítésre

A munka elismeréseként értékelte Nagyvárad jelenlétét a tízes listán Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester tanácsadója. Szerinte minden kritérium az élet minőségéről szól, ami a jelek szerint – romániai szinten – „Váradon több mint megfelelő”.

– fejtette ki Zatykó, hozzátéve, hogy folytonosan igyekeznek tanulni a nyugat-európai települések jó példáiból. Tennivaló azonban a Pece-parti Párizsban is van még bőven: a gépkocsiforgalmat minél inkább ki szeretnék szorítani a belvárosból, illetve össze akarják kötni a semmiből induló és semmibe vezető kerékpárutakat. Ugyanakkor a zöldövezetek felvirágoztatására is igény mutatkozik, csakhogy mindaddig amíg az egész belváros egy építőtelep, ez még várat magára.

Hasonló a helyzet Kolozsváron is: Oláh Emese alpolgármester úgy érzi, a világbanki minősítés az egyre élhetőbb városnak szól.

Erdély legnagyobb települését főként a lüktető gazdasága és a pezsgő kulturális élete emeli ki a többi város sorából,

ugyanakkor a turisztikai látványosságai és vendéglátóipara is jó hatással van a város megítélésére. „Tudjuk, hogy akad még tennivaló bőven. A tranzitforgalom elterelésétől, a közszállítási eszközök megújításáig számos feladat vár ránk” – vázolta a közeljövő legfontosabb terveit Oláh Emese. Az alpolgármester szerint – a szó mindkét értelmében – jó úton haladnak, hisz a jövőben a Farkas utca és a Szentegyház utca is kizárólag a gyalogosoké és kerékpárosoké lesz.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »