Erdély is egy emberként fogott össze

Erdély is egy emberként fogott össze: a kisebb civil kezdeményezések és a segélyszervezetek akciói mára már összeértek, és rövid időn belül – a váratlanságból fakadó szervezetlenség ellenére is – átlátható logisztikával egészültek ki – írja a Maszol.ro.

Az oldal összegyűjtötte, hol és hogyan segíthetnek az Ukrajnából menekülők számára az erdélyiek, tőlük idézünk:

„Az oroszukrán háború elől menekülő emberek határról való elszállításában bárki segédkezhet. Ha fuvarra van szükség, ebben a Facebook-csoportban jelzik, illetve itt egy másik, szintén Facebook-csoport, ahol szívesen fogadják a felajánlásokat, legyen szó utaztatásról vagy más jellegű segítségnyújtásról. Az önzetlen sofőrök ugyanakkor a máramarosszigeti határátkelőnél (Vama Sighetu Marmației) tárcsázhatják a 0769982067-es telefonszámot. Szeretvásártól (Siret) vagy a vámközeli tranzitpontokról pedig a Kolozsvárra való szállításból vehetik ki részüket, ha Simon János lelkipásztornál jelentkeznek a 0745264248-as telefonszámon.

Kolozsváron a Tóközi Református Egyházközség indított listát, amelyben szállás-felajánlásokat gyűjtenek. Ennek kapcsán Tóth Emese kereshető a 0757578524-es telefonszámon keddtől péntekig (kedd 09:0013:00, szerda 16:0019:00, csütörtök 09:0013:00, péntek 09:0013:00 óra között); illetve Visky Péter lelkipásztor a 0758069033-as telefonszámon. A szálláshelyek felajánlása vagy keresése ezen a Facebook-oldalon is gördülékenyen működhet.

Kolozsváron a Bulgáriatelepi Református Egyházközség gyűjt és szállít segélyeket a határhoz. Esténként 18.4519.15 között a Bulgáriatelepi Református Templomnál (Arad utca. 10 szám, Kolozsvár) pelenka, pokróc, tartós élelmiszer és 0,5 l-es vizes csomagok felajánlását fogadják.

Nagykárolyban és környékén ezen a Facebook-csoporton keresztül lehet bekapcsolódni a gyűjtésbe: Itt megtalálható a felsorolás, hogy mire van szükség: illetve érdemes figyelni a Cert Transilvania, a Beard Brothers és a PATRIR szervezetek tevékenységét is.

A Román Posta is részt vállal a segítségnyújtásban: szolgáltatásait ingyenessé teszi az ukrajnai válság által érintett emberek előtt, a segélyek összegyűjtésében és szétosztásában is segédkezik. Többek közt nem romlandó élelmiszerek, higiéniai termékek, ruhák, lábbelik, párnák, sátrak, matracok, fűtés és világítás kategóriájú termékek, elsősegélydobozok begyűjtését és kiszállítását teszi lehetővé, erről bővebben honlapján számolt be.”

A további erdélyi segítségnyújtási lehetőségekért keresse fel a Maszol írását.