Erdély bitorlóinak még a Németh Zsolt-féle impotens hümmögés is sok a "nagy egyesülés kapcsán"

Erdély bitorlóinak még a Németh Zsolt-féle impotens hümmögés is sok a "nagy egyesülés kapcsán"

A román külügyminisztérium üdvözli Jean-Claude Juncker december elsejével – Erdély és Románia "egyesülésének" centenáriumi ünnepségével – kapcsolatos állásfoglalását, ugyanakkor aggodalmának ad hangot a "budapesti hatóságok retorikája" miatt.

A bukaresti külügyminisztérium a G4Media.ro ellenzéki hírportál felkérésére reagált hétfőn arra, hogy a Krónika című erdélyi magyar napilap pénteki összeállításában több magyar politikus is bírálta az EB elnökének október 23-án, az Európai Parlamentben Klaus Iohannis román államfő jelenlétében elhangzott beszédét, amelyben Juncker a "nagy román egyesülés" napját "egész Európa ünnepének" nevezte. A bukaresti külügyminisztérium szerint az Európai Bizottság elnökének üzenete annak a román államnak az európai szintű elismerése, amely "az idők során hathatós, a legszigorúbb szabványokat is kielégítő" intézkedéseket hozott a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek érdekében.

Wilsoni elvekről hazudoznak – pont ők tiporták lábbal

A bukaresti külügyminisztérium szolidaritásáról biztosította Junckert, kiemelve, hogy az EB elnöke a világháborúk után felépült európai jogrend – a regionális stabilitás és biztonság garanciája – tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta. A román külügyi tárca ugyanakkor aggodalmának adott hangot a budapesti hatóságok retorikája miatt, amely "megkérdőjelezni látszik" az európai népek közti békéhez és megértéshez vezető erőfeszítéseket. Leszögezik: Bukarest határozottan elutasít "minden olyan próbálkozást, amely a román nemzet képviselőinek bátor, legitim, az Egyesült Románia 1918-as létrejöttéhez vezető, a wilsoni elveken alapuló" cselekedeteit bírálja.

"Románia az egység, tolerancia és a polgárai közti – etnikumuktól független – kölcsönös tisztelet szellemében ünnepli 2018-at, a Nagy Egyesülés centenáriumát, és elítél minden olyan üzenetet és kijelentést, amely etnikai gyűlöletet, vagy konfliktust szít" – zárul a román külügyminisztérium állásfoglalása.

Hírdetés

A bukaresti külügyi tárcát reagáltató G4Media felidézte: "Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a történelmi ismeretek hiányának tulajdonította Juncker kijelentését, amely szerinte csak ráerősít az "EB-elnök alkalmatlanságára".

A román lap Németh Zsoltot, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét is idézte, aki szintén Juncker alkalmatlanságát ecsetelte a Krónikának.

"Szíve joga, hogy Romániával együtt ünnepelje az ország centenáriumát, feltéve, ha nem próbálja meg kötelezővé tenni" – jegyezte meg a Krónikának Németh Zsolt.

Juncker úgy vélekedett, hogy december elseje, a nagy román egyesülés napja nemcsak Románia, hanem az egész Európa ünnepe.

"Azon a napon tehát együtt fogunk megünnepelni egy nagy történelmi pillanatot, amely Romániának és Európának is fontos" – jelentette ki az EB magyarellenes elnöke.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »