Érdekünk megegyezni Törökországgal

Érdekünk megegyezni Törökországgal

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az uniónak és az országnak érdekében áll megegyezni Törökországgal, de egyáltalán nem mindegy, milyen feltételekkel.

Az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a kormányszóvivőt az uniós és török vezetők hétfői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján előterjesztett török javaslatról kérdezték.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: “érdekünkben áll megegyezni Törökországgal”, hiszen a nyugat-balkáni útvonal egyik kulcsszereplőjéről van szó, de egyáltalán nem mindegy, milyen feltételekkel, és hogy működőképes lesz-e a megállapodás.

Azzal kapcsolatban, hogy az egyeztetések a jövő héten folytatódnak, a kormányszóvivő azt mondta: nagyon nehéz megmondani, mi lesz a tárgyalandó javaslat, hiszen a hétfői csúcstalálkozót hiába előzték meg hetekig tartó előkészületek, “egy teljesen más javaslattal lepték meg az állam- és kormányfőket”.

Hosszú napok vannak még hátra szerdáig, amikor meg kellene kapnia a kormánynak a tervezetet, és csütörtökön, pénteken is újabb és újabb szempontok vetődhetnek fel a tárgyalások közben – fogalmazott.

————————————–

Drasztikusan csökkent a határsértők száma

Töredékére csökkent a határsértők száma az elmúlt napokban Magyarországon, amióta életbe lépett a balkáni zárlat.

Csütörtökön összesen húsz illegális határátlépőt tartóztattak fel a déli határon, miközben kedden még 127 határsértővel szemben intézkedtek.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-en azt mondta: a kedvező számok nem jelentik automatikusan, hogy a következő napokban nem emelkedik újra 100 fölé az elfogottak száma. Az embercsempészek ugyanis folyamatosan keresik az új útvonalakat.

————————————–

Véget kell vetni az unió gyengeségeit kihasználó hozzáállásnak

Véget kell vetni annak, hogy a migránsok kihasználják az Európai Unió gyengeségeit – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy nem csak a határellenőrzési rendszer „gyengeségeiről” van szó, hanem azokról a jogszabályi hiányosságokról is, amelyek megengedők ebből a szempontból. Hozzátette, hogy a határok lezárása segíthet ebben. Ugyanakkor kiemelte, előfordulhat az is, hogy az embercsempészek segítségével „láthatatlanul” próbálnak bejutni Európába a migránsok és az is lehet, hogy megújulnak az embercsempész-útvonalak

Nem szabad hátradőlni. Annak lehetősége, hogy a korábban használt útvonalak újra felélednek, mindennapos veszély – fogalmazott Kovács Zoltán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »