Érdeklődés hiányában elmarad az Orbán-rendszer megregulázása

Érdeklődés hiányában elmarad az Orbán-rendszer megregulázása

Leállították a szervezők az Orbán-kormány demokráciaellenes intézkedései ellen indított összeurópai aláírásgyűjtést. A kudarcot a lanyha érdeklődés, illetve a populista kormányok és mozgalmak térnyerése magyarázza – közölték a Népszabadsággal a kampány elindítói.

A tavaly novemberben nyilvántartásba vett Ébredj Európa! nevű európai polgári kezdeményezésnek egy év alatt egymillió aláírást kellett volna összeszednie az EU tagállamaiban ahhoz, hogy az uniós intézmények fontolóra vegyék politikai vagy jogi lépések lehetőségét a jogállamiság magyarországi helyzete miatt.

Marc Soignet kampánymenedzser a Népszabadság többszöri kérdésére sem volt hajlandó elárulni, hogy az elmúlt fél évben hányan csatlakoztak felhívásukhoz. Vélhetően nagyon kevesen, ha a leállítása mellett döntött a kezdeményezés mögé álló Európai Humanista Szövetség. Soignet az eredménytelenséget elsősorban azzal magyarázta, hogy a populista hangulatban elavult a magyar kormány bírálata. – Amikor aláírást gyűjtöttünk a kezdeményezésünk támogatásához, a válasz többnyire az volt: miért pont az Orbán-kormánnyal van bajuk? Nézzenek szét, egy sor másik országban hasonló politikát követnek a hatalmon lévők!

Soignet most már úgy véli, az euró­pai polgári kezdeményezés nem megfelelő eszköz az autoriter, illiberális politikával szemben megnyilvánuló ellenszenv kifejezésére. Bírálta az aláírásgyűjtés bonyolult szabá­lyait, amelyek elriasztották a támogatókat a részvételtől.

Az európai humanisták szerint a magyarországi politikai pártok és az EU intézményeinek tehetetlensége is hozzájárult ahhoz, hogy megerősödtek a populista pártok és mozgalmak. Az aláírásgyűjtés befejezéséről tudósító közleményükben kettős mérce alkalmazását vetik az Európai Unió vezetőinek szemére, amiért a lengyelországi helyzetet megfigyelés alá helyezték, míg a magyarországit nem.

Forrás: Népszabadság

The post Érdeklődés hiányában elmarad az Orbán-rendszer megregulázása appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »