Érdekességek és megmosolyogtató pillanatok a 2021-es népszámlálásról

Érdekességek és megmosolyogtató pillanatok a 2021-es népszámlálásról

Nyitókép: SITA

A Statisztikai Hivatal 2022 januárjában településekre lebontva teszi közzé a 2021-es népszámlálás eredményeit, beleértve az egyes települések állandó lakosainak számát, a települések nagyságkategóriáira, illetve a születési országra vonatkozó adatokat, valamint a vallási hovatartozásról, első és második nemzetiségről, illetve az anyanyelvről szóló információkat.

Nézzük meg a 2021-es népszámlálást más szemszögből is. Mint minden kimerítő és részletes adatfeldolgozás, úgy ez is lerántotta a leplet olyan érdekes, sokszor megmosolyogtató pillanatokról, amelyek ha a történelembe nem is, de a lakosok tudatába biztosan beírják magukat.

Megmosolyogtató pillanatok

 

Ad hoc mozgalmak

 

A népszámlálás során 14 207 lakos az Alkohol Tanúi (Svedkovia Liehovovi) mozgalomhoz/hitvalláshoz tartozónak jelölte meg magát. A mozgalom legtöbb híve a Pozsonyi kerületben található.

A 2021-es népszámlálás végeredményét tekintve az Alkohol Tanúit az ún. ad hoc mozgalmak közé sorolták. Rajtuk kívül stabil rajongókkal rendelkezik a jediizmus (Jedi Lovagok Rendje), akik 1 389-en vannak, illetve a pastafarianizmus (a Repülő Spagettiszörny Egyháza), melynek 590 polgár a híve.

További érdekességek

 

A legszlovákabb, legférfiasabb és legvallásosabb szlovákiai járások

 

Hírdetés

A római katolikusoknak a Námesztói járásban a legmagasabb az aránya (92,4%). Semmilyen más járásban nem léptek 90% fölé a római katolikus hitvallásúak.

A Námesztói járás az, ahol a legmagasabb a szlovák nemzetiségűek aránya (97,88%).

Egyúttal a Námesztói járás az, ahol a legtöbb lakos a szlovákot jelölte meg anyanyelveként (97,72%).

További érdekesség a Námesztói járásról, hogy a férfiak többségben vannak a nőkkel szemben. A nők aránya 49,59%.

Aktív magyar nemzeti kisebbség

A Dunaszerdahelyi járás az, ahol a legtöbb lakos a magyart tüntette fel anyanyelvének (71,22%). Mindemellett a Dunaszerdahelyi járás az a járás, ahol a legmagasabb a magyar nemzetiségűek aránya (68,65%).

Hol van több férfi

 

Szlovákiában magasabb a nők aránya a férfiaknál. Azonban van néhány járás, ahol alacsonyabb a nők aránya. Például a Námesztói járásban (49,59%), a Turdossini járásban (49,93%), az Ólublói járásban (49,77%) és a Mezőlaborci járásban (49,82%). A többi járásban nőuralom van.

Kiválasztott érdekességek az egyes településekről

 

Magasban (Vysoká, Kisszebeni járás, 121 lakos) a lakosok 99,17%-a római katolikusnak vallotta magát.

 

Pétervágása (Petrovce, Varannói járás, 450 lakoss) az a település, ahol a lakosok 87,11%-a evangélikus hitvallásúnak vallotta magát.

Roskóc (Roškovce, Mezőlaborci járás, 141 lakos) az a település, ahol a lakosok 94,33%-a görögkatolikusnak vallotta magát.

Oroszpatak (Ruský Potok, Szinnai járás, 129 lakos) az a település, ahol a lakosok 91,47%-a pravoszláv egyházhoz tartozónak vallotta magát.

Szilistye (Slizké, Rimaszombati járás, 242 lakos) az a település, ahol a lakosok 88,84%-a vallás nélküli, azaz egyik felekezethez sem tartozik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »