Erasmus+ projekttalálkozók a Tompa Mihály Alapiskolában

Erasmus+ projekttalálkozók a Tompa Mihály Alapiskolában

A rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola 2017-ben a többi partneriskolával együtt sikeresen pályázott a hároméves Erasmus+ projektre, mely az európai oktatás, képzés és a sport megerősítését szolgálja. Az utolsó projekttalálkozóra idén tavasszal került volna sor, ám a koronavírus-járvány miatt ez elmaradt.

Az Erasmus+ projektnek köszönhetően a rimaszombati alapiskolának négy partneriskolája van Franciaországból, Lengyelországból, Romániából és Törökországból.

„A kezdetekben még senki sem gondolta, hogy a jövőben mit is fog ez a projekt jelenteni az iskolánknak” – írta portálunkhoz eljuttatott közleményében Orosz István, a Tompa Mihály Alapiskola igazgatója, aki a projekt során kifejtett sokrétű tevékenységbe is betekintést nyújtott.

A B.R.E.A.D. (az angol betűszóból keletkezett ,,Építünk, felfedezünk, átélünk, befogadunk, fejlesztünk“) elnevezésű nemzetközi projekt 5 ország bekapcsolódásával jött létre azzal a céllal, hogy rávilágítson a világméretű szegénység és éhezés problémájára. Maga a projekt angol elnevezése – fordításban kenyér – is arra az alapgondolatra utal, hogy az emberek alapvető élelmiszere a kenyér a világ minden táján.

A diákok közmondásokat, szólásokat, meséket, verseket és énekeket gyűjtöttek a kenyérről. Videót forgattak arról, hogyan készül el az apró búzaszemekből az emberek mindennapi eledele. Feltérképezték, hol és milyen a kenyér elkészítéséhez megfelelő gabonát termesztenek Szlovákiában. Ellátogattak pékségbe, malomba, recepteket gyűjtöttek, különböző kenyérfélékkel ismerkedtek meg és megtanultak kenyeret sütni.

Hírdetés

Az iskola diákjainak és pedagógusainak a három év alatt lehetőségük nyílt bizonyos időt külföldön tölteniük, ezalatt megismerkedhettek az adott országok hagyományaival és történelmével, valamint az európai országok iskolarendszerével. A projekt kommunikációs nyelve az angol, így a diákoknak lehetőségük nyílt nyelvi készségeik fejlesztésére is.

Az egyes csereprogramokon azon volt a hangsúly, hogy hogyan is készítik Európa különböző országaiban a kenyeret. A tanulók megismerkedtek a különböző kenyérfélék elkészítési módjaival, egyben lehetőségük nyílt megismerni az országok kenyérkultúráját.

Az első projekttalálkozóra a romániai Déva városában került sor 2018 júniusában. A gazdag programokon kívül lehetőség nyílt a műemlékek megtekintésére, valamint erdélyi malmok felfedezésére is. A diákok az UNICEF képviselők felügyeletével és irányításával olyan képeslapokat készítettek, amelyek értékesítéséből befolyt összeg a hátrányos helyzetű embereket, főleg az éhező gyerekeket segíti. A projekt résztvevői munkájukért díjat és oklevelet kaptak.

A következő találkozóra 2018 őszén Rimaszombatban, a Tompa Mihály Alapiskolában került sor. A diákok és a pedagógusok is élvezték az idegenvezetéssel egybekötött városnézést, a nagytöréki vízimalmot és az almáspusztai völgyben töltött napot. Foglalkozásokból nem volt hiány, volt kenyérsütés, a gyerekek kipróbálhatták az agyagozást, megismerkedhettek a szövéssel, és számos más tevékenységgel. A külföldi vendégek nem hagyhatták ki a Magas-Tátra látványát, ahol a gyerekek élvezhették TrickLandiában a trükk-művészet és optikai illúziók világát azt követően pedig bebarangolhatták a betléri Andrássy-kastélyt és annak csodálatos kastélyparkját.

A harmadik B.R.E.A.D. Erasmus+ projekttalálkozóra 2019 májusában került sor Franciaországban. A helyi iskola képviselői egy felejthetetlen kétnapos párizsi kirándulást szerveztek a projekt résztvevői számára. A vendéglátó iskola mindenkinek felejthetetlen élményeket szerzett a festői Ploermelb városkában. Mont Saint Michel szigete misztikus kolostorával, a Morbihan-öbölben való hajókázás, látogatás Ille aux Moines szigetére vagy a Bretagne régió szépségei örökre bevésődtek az emlékezetükbe.

Az utolsó találkozóra 2020 áprilisában került volna sor, Törökországban, de a világjárvány miatt ez a találkozó nem valósulhatott meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »