Épp most zúzza szét a síszövetség, amit Miklós Editre felépített

Épp most zúzza szét a síszövetség, amit Miklós Editre felépített

Miközben Kékesi Márton nagyszerű versenyzéssel a 30. helyen zárt műlesiklásban az olimpián, a Magyar Síszövetség ünneplés helyett belharcoktól hangos.

Nyolc hónap leforgása alatt Bajai András a harmadik elnök, aki bedobni látszik a törülközőt, bár ő egyelőre nem mond le. Szerdán sajtóközleményben, csütörtökön már élőben sorolta kifogásait a szervezet működésével kapcsolatban, és szinte minden probléma forrását Kaszó Klárában, a volt ügyvezetőben látja. Kifejtette, tavaly november óta sem őt, sem a közgyűlésen szabályosan megválasztott elnökséget nem jelentették be a Fővárosi Törvényszéken, így a szövetség bankszámlájához sem fér hozzá. Megvonták tőle a rendelkezési jogot is, mégpedig egy olyan elnökségi ülésen, ahová őt meg sem hívták. Állítása szerint a szövetség munkatársai Kaszó Klára utasítására nem adnak neki semmilyen információt; immár a székházba sem tud bemenni.

Végső elkeseredésében informatikusok segítségével hozzáférést kért Kaszó Klára és a főtitkár, Kapitány Ildikó elektronikus levelezéséhez, ezt ő maga ismerte el. – Várom a rendőrséget, hogy majd fölbukkannak a lakásomnál – jegyezte meg. Kaszó Klára lapunknak elmondta: az elnökség épp amiatt vonta meg Bajai Andrástól a rendelkezési jogot, mert feltörette a fiókjaikat. A szövetség irodájába pedig azért képtelen bejutni, mert nincs, aki beengedje, ugyanis az ott dolgozók szép lassan mind fölmondtak az elnök elfogadhatatlan stílusa miatt.

http://mno.hu/

Bajai András saját bevallása szerint is „Kaszó Klára embere” volt, az ő hívására lett fegyelmi bizottsági tagból elnök.

http://mno.hu/

Évtizedes barátság kötötte őket egymáshoz, ám mára Kaszó Klára a telefont sem veszi föl neki. Úgy látja, az egész elnökség a volt ügyvezető kottájából játszik, az elnökségi határozatokat „készen kapják”, vitára szinte sosincs mód.

Szavai szerint törvénytelen működést, súlyos gazdálkodási gondokra utaló jeleket is talált. Ilyen a szövetség közhasznú státusának megszüntetése, ami szerinte azt a célt szolgálta, hogy ne lehessen nyilvános adatokat kikérni. Hasonlóan problémás pont egy 160 millió forintos tétel a büdzsében, aminek nem tudni a sorsát. Bajai András szerint a tavaly május 15-ei és a május 29-ei közgyűléshez csatolt mérlegadatok között éppen ekkora az eltérés. Fenti vádakat az elnök és az általa kinevezett ideiglenes ügyvezető, Vámos Attila nemcsak Kaszó Klárának, de Kapitány Ildikó főtitkárnak is címezte.

http://mno.hu/

A főtitkárt Phjongcshangban értük utol. Kifejtette, ő időben bejelentette a törvényszéknek az elnököt és az új elnökséget az ügyfélkapun keresztül, majd később újra próbálkozott. A közhasznú státust elmondása szerint egy tagegyesületi vezető javaslatára szüntették meg, mert néhány klubelnök folyamatosan adatokat kért ki a szövetségtől, és ellehetetlenítette a munkát. Egyről tudunk: Szőllős Péter, a Nivelco SE vezetője többször kért betekintést gazdálkodási adatokba, végül az ügyészséghez fordult. Ezután tiltották el a versenyzéstől három síző gyermekét, egy érvénytelen sportorvosira hivatkozva. Ők ma már izraeli színekben indulnak, információink szerint jórészt a Kaszó-féle vezetés miatt. A 160 milliós eltérésről Kapitány Ildikó állítja, véletlenül egy hibás, félkész mérleget küldtek ki, a május 29-ei közgyűlésen már a helyes szám szerepelt. Bajai András kifejtette, az Ernst & Young átvizsgálta a szövetség könyveit, és magas kockázatú tételeket is találtak.

Mindezek ellenére az elnök hangsúlyozta, Kaszó Klárának óriási érdemei vannak az utóbbi évek eredményeiben. A szövetséget 13 éven át vezette, az Európai Síszövetségnek is ő volt egy időben az elnöke. Ez idő alatt megsokszorozódott a szervezet költségvetése, ma már 250-300 millió forintból gazdálkodhatnak. Mindezt jórészt Miklós Editnek és az ő olimpiai 7. helyének köszönhetik. Az erdélyi versenyző mellett Kaszó Klára kvázi menedzserként tüsténkedik. Nem is lepődtünk meg, mikor az olimpiáról lemaradt sportoló is megjelent a csütörtöki tájékoztatón.

– A magyar sísport annyit adott nekem, hogy kötelességem volt idejönni, és kiállni az elnökség, Kaszó Klára és Kapitány Ildikó főtitkár mellett. Akkor kezdett fejlődni a sportág, amikor Kaszó Klára idejött. A nemzetközi szövetségben körülrajongják, elismerik. Vannak hibák, de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik – kezdte komor arccal a síző. Megkérdeztük, mit szól a vattaegyesületek meglétéhez?

Kaszó Klára belső ellenzéke ugyanis azt állítja, számtalan egyesület csak azért indít el csapatot az országos bajnokságon, hogy szavazati joghoz jusson a közgyűlésben, és azután Kaszóék mellett szavazhasson.

Lapunk olyan dokumentumot is kapott, amiben – immár szövetségbe tömörülve – síző gyermekek szülei panaszkodnak a fiktív klubokra, és követelik immár a teljes vezetés leváltását, s ebben benne van Kaszó Klára, Kapitány Ildikó, Bajai András, egyszóval mindenki. Miklós Edit az olimpiára kijutott Szőcs Emőkét, Hozmann Szonját, vagy épp a FullSportot, saját egyesületét sorolta annak példájára, hogy pár fős miniklubok is rendre tudnak olimpikont adni. – Itthon sok család hoz létre egyesületet, mert oda tudja a támogatást kérni. Jó volna, ha nem a szülők akarnának kimagasló pozícióba befurakodni, gondolok itt például Vámos Attilára, akinek a gyereke szintén síel.

Miklós Edit hozzáfűzte, a Szocsi után megnövekedett állami támogatás, az ehhez való közelebb férkőzés is az oka a mostani belviszálynak.

– Az biztos, hogy ha a Bajai–Vámos-duó marad a szövetség élén, rám se sportolóként, se más szövetségi beosztásban ne számítsanak!

– jelentette ki általános meghökkenésre Miklós Edit.

Vegyük akkor számba, hol is tartunk: a belső ellenzék törvénytelenségekkel vádolja az elnökséget, és eltávolítaná a vezetést, az elnökség pedig válaszul ellehetetleníti a közgyűlés által megválasztott elnököt, aki miatt fölmondott a szövetségben dolgozó irodisták zöme. A síklubokat vezető szülők egy része szövetkezik a külföldön elismert volt ügyvezetővel szemben, akinek köre feljelenti a jelenlegi elnököt. A kialakult helyzetre tekintettel első számú sízőnk, aki miatt az egész magyar sísport fölkerült a nemzetközi porondra, többé nem akar magyar színekben versenyezni.

Nos, gratulálunk Kékesi Mártonnak a 30. helyhez!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »