Építsünk egy testvéribb országot! – Püspöki szentmise Letenyén a roma holokauszt emléknapján

Építsünk egy testvéribb országot! – Püspöki szentmise Letenyén a roma holokauszt emléknapján

Mindannyian Isten csodálatos teremtményei vagyunk. Ha ezt megértjük, befogadjuk szívünkbe Istent, az életünk lassan átalakul – mondta augusztus 2-án, a roma holokauszt emléknapján Székely János megyéspüspök Letenyén, ahol szentmisét mutatott be. A környező települések roma lakosai is részt vettek a liturgián.

A szentmise elején a plébánia fiataljai köszöntötték a főpásztort, és vallottak arról, mit jelent számukra Krisztushoz tartozni.

Székely János szentbeszédét egy történettel kezdte. Egy kisfiú a kommunizmus idején értékes pecsétgyűrűt talált a szülei holmijai között. Kiderült: ősei grófok voltak. Az addig hanyag, rossz magaviseletű és tanulmányi eredményű fiú megváltozott: elkezdett grófi címéhez méltóan öltözködni, viselkedni, beszélni, tanulni. Mindannyiunk ujján van egy csodálatos aranygyűrű, hiszen mindannyian Isten gyermekei vagyunk – mutatott rá a főpásztor. Aki erre a rangra – ami fontosabb, mint bármilyen más rang, cím – rádöbben, annak az egész élete átalakul. „Mindig gondoljatok arra, hogy Isten gyermekei vagytok, aki azt szeretné hogy szép, boldog életetek legyen. Ehhez méltóan kell élnetek, ennek az örömében” – fordult a jelenlévő gyermekek, fiatalok felé a megyéspüspök.

Székely János kiemelte: a romák felzárkózásának három oszlopa van. Az egyik a tanulás. Hiszen aki elkezd tanulni, annak gazdagodik a szíve, az értelme, kitágul a látásmódja, szebben oldja meg az élete dolgait. A második oszlop a munka, hogy el tudják tartani a családjukat, megadva mindent, ami a boldoguláshoz kell. A harmadik oszlop a szív: ha valakinek a szívébe beköltözik Isten szeretete, akkor az egész élete átalakul.

– mondta Székely János.

Hírdetés

A prédikáció további részében Boldog Ceferino életét ismerhették meg a jelenlévők. Olyan ember volt, aki szerette a cigányokat és a nem cigányokat is, híd volt közöttük – mutatott rá Székely János, aki ismét a gyermekekhez fordulva azt mondta: „Azt kívánjuk, hogy

A nem cigány testvérektől a főpásztor azt kérte, hogy a másik oldalról építsék a hidat. Akinek szomszédságában cigány emberek élnek, ismerjék meg őket, látogassák meg, segítsenek nekik. Akkor lesz Magyarország egy szép, élhető, testvéri ország, ha megtanulunk egymást tiszteletben tartva, egymást segítve, testvérként élni ebben a közös hazában – biztatott.

Székely János szentbeszédét ITT visszahallgathatják.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »