Építőipari szemléletváltás kell az ÉVOSZ szerint

Építőipari szemléletváltás kell az ÉVOSZ szerint

Az energiafelhasználás 36 százalékáért és a szén-dioxid-kibocsátás 37 százalékáért az építkezések, az építőanyag-gyártás és az épített létesítmények üzemeltetése felelős. Amíg azonban egyre nagyobb figyelem irányul az üzemeltetésből származó kibocsátások csökkentésére (energiahatékonysági felújítások, közel nulla energiaigényű épületek építése stb.), addig az építőanyagok gyártásával és az építkezéssel kapcsolatos energiafelhasználásra és CO2-kibocsátásra sokkal kevesebb – mutatott rá a Gondolához eljuttatott jelentésében az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége.

Az építőipari munkaerő-kapacitások intenzív növelésének lehetőségei -  Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Az utóbbi idők beszerzési nehézségei és az orosz-ukrán háború árnyékában azonban különösen felértékelődtek a minél inkább energia- és anyagtakarékosan megvalósítható beruházások, a zöld technológiák, az innovatív anyagok, a moduláris építészet, az újrahasznosítás, vagyis a fenntartható építésgazdaság.

Hírdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kiemelten fontosnak tartja ezt a szemléletváltást, amelynek az építőipari értéklánc minden szereplőjénél meg kell történnie a megbízótól a kivitelezőig egyaránt, a siker érdekében. Mivel az építőipar legnagyobb megrendelője a magyar állam, ezért fontos, hogy a körforgásos szemlélet jelen legyen az állami megrendelőknél és a szabályozásokban is, hogy megfelelő támogatást, hátteret kapjon a fenntartható építésgazdaság.

A szemléletformálás jegyében a ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal együtt egy négy alkalomból álló workshopot szervez, amelynek első állomásán, 2022. április 28-án a green retrofit – a zöld épületfelújítások témakörét járták körbe. A GREENOLOGY tudományos kutatási eredményeinek prezentálása mellett sor került megvalósult projektek bemutatására is.

A további konzultációk feldolgozzák az innovatív felújítás, a moduláris építészet és a környezetbarát építési termékek témakörét is. A részletekről a www.evosz.hu valamint a www.greenology.hu oldalakon tájékozódhatnak az érdeklődők – zárul a Gondolához eljuttatott ÉVOSZ-jelentés.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »