Építőipari cégeknek 20 milliárd, mentőállomásokra aprópénz jut

Építőipari cégeknek 20 milliárd, mentőállomásokra aprópénz jut

Három éven belül összesen 20 milliárd forintot tesz félre nemzetgazdasági tárca a hazai építőipar fejlesztésére.

Nem szándékosan fogalmazunk ilyen általánosságban, a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelentetett kormányhatározat ennyire titokzatos. Az indoklás szerint

„az  építőipari ágazat, valamint az  építőipari kivitelezéshez szorosan kapcsolódó építészmérnöki és mérnöki tevékenységet végző vállalkozások technológiai korszerűsítésének, hatékonyságnövelésének támogatása érdekében”

kell ennyi pénzt elkülöníteni, ebből pedig 8 milliárd forintot azonnali hatállyal kiosztanak. Hogy kinek jut belőle, arról nincs információ, legfeljebb a kimódoltan megfogalmazott rendeletből következtethetünk a célcsoportra. A pénzosztás azért is meglepő, mert jelenleg nincs állami építőipari vállalat – legfeljebb kormányközeli piaci cég, ezek viszont pont a kormányzati és uniós megrendelésekből gazdagodnak, érthetetlen, hogy miért kell még honi közpénzből is megtámogatni fejlesztésüket.

Hírdetés

Újjáépítés az utolsó órában

A fenti összeg töredéke jutott négy mentőállomásra: ugyanebben a közlönyszámban jelent meg, hogy 156,6 millió forint jut az Országos Mentőszolgálat által használt tatabányai, nagykátai és váci állomás felújítására.

http://mno.hu/

Közülük a váci bázis a sajtóban is sokat szerepelt – tavaly januárban itt fűtöttek saját radiátorral a fagyoskodó mentősök, mivel kazánhiba miatt közel egy hónapra leállt az épület fűtése. Az új kazán beüzemeléséről aztán maga Rétvári Bence, az Emmi államtitkára számolt be a helyszínen.

A negyedik kedvezményezett a tabi mentőállomás, ennek újjáépítésére 2017 decemberében 100 millió forintot adott a kormány, a friss kormányhatározat pedig megtoldotta 19,7 millióval az összeget. A Sonline cikke szerint a kormányzati támogatás a huszonnégy órában érkezett az észak-somogyi városba, a régi mentőállomás ugyanis már siralmas állapotban volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »