Építkeznek az örmények Gyergyószentmiklóson

Építkeznek az örmények Gyergyószentmiklóson

Közösséget és közösségi házat építenek a gyergyószentmiklósi örmények. Gál Hunor plébános, Kulcsár László projektvezető és Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke hétfőn az örmény templommal szembeni közösségi ház udvarán jelentette be, hogy van anyagi keret a házépítési munkálatok folytatására. Az emelet már tavaly tető alá került, most a belső munkálatok, majd a berendezés következik.

ormeny_tetoter_b

A megyei tanács a tavalyi 25, majd 20 ezer lejes támogatás után idén 49 ezer lejt ítélt meg a közösségi ház bővítésére. Az összeg a felét fedezi az idénre tervezett, hamarosan rajtoló munkálatoknak. „Szeretnénk az ablakokat betenni, a tetőtér belső szigetelését elvégezni, a lépcsőházat kialakítani, ezáltal a tetőteret használhatóvá tenni. Ez egy százezer lejes beruházás, a hiányzó összeg előteremtésében az örmény közösségre is számítunk” – fogalmazott Kulcsár László. Mint mondta, szeptemberre kell elkészülnie a tetőtérnek, akkorra ugyanis ide rendhagyó eseményt terveznek.

„Vannak olyan örmény kincsek Gyergyószentmiklóson, amelyeket az egyszerű ember sosem láthatott, nem értékelhetett. Most megmutatjuk egy kiállítás keretében” – közölte a plébános. Mint mondta, a kiállított tárgyak között lesz több száz éves miseruha, eddig elrejtett kelyhek, könyvek, melyek a legrégebbinek számítanak egész Székelyföldön. Gál Hunor a kincsek közé sorolta azt a kétezer kötetes, az örmény plébánián található könyvtárat is, amely felfoghatatlan eszmei értékkel bír.

Mint elmondta, a szándék az, hogy megmutassák az örmény közösség értékeit a más felekezetű lakosoknak is, hisz ez a gyergyóiak közös büszkesége. A további tervekről elmondta, a közösségi ház udvarát találkozóhellyé tennék, hiszen a közösségi ház mellett a közösség is épül. „Egy kicsit kihűlt közösség kezdett megmozdulni. Meglátszik ez a gyerekek csoportján, a kóruson, vannak, akik felajánlották, szívesen hozzájárulnak a templom harangjainak és festett üvegablakainak rendbetételéhez. Ezek jelek, hogy érdemes dolgozni, van, aki igényli munkánkat. Persze vannak még, akik ellenkeznek vagy kételkednek, de az idő nekünk dolgozik” – összegzett az örmény közösség lelki vezetője.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »