Építkezési felügyelõség: törvényt sértett a dormánfalvi önkormányzat az úzvölgyi temetõ ügyében

Építkezési felügyelõség: törvényt sértett a dormánfalvi önkormányzat az úzvölgyi temetõ ügyében

Az építkezési felügyelőség arról értesítette a Bákó megyei prefektúrát, hogy Dormánfalva önkormányzata hat pontban sértette meg Románia törvényeit akkor, amikor építkezési engedélyt bocsátott ki az úzvölgyi katonatemetőben zajló építkezések elvégzésére – mondta el a Transindex megkeresésére Korodi Attila.

Az RMDSZ parlamenti képviselője elmondta, a bákói prefektúra az ügyben lépéseket kell tegyen a dormánfalvi önkormányzat ellen, arról viszont még nincsenek információk, hogy ez eddig megtörtént-e.

Arra a kérdésünkre, hogy az ügy ezen fordulatából kiindulva mekkora esély van arra, hogy a május 17-re tervezett avató ünnepséget megtartja a dormánfalvi önkormányzat, Korodi elmondta: “Ha az avató, egy törvénytelenség után, még meg is történik, akkor azzal Dormánfalva önkormányzata csak halmozni fogja a problémákat. Azt gondolom, hogy a józan belátás csak azt fogja diktálni számukra, hogy visszavonulót fújjanak.”

Korodi Attila egyébként csütörtökön az Úzvölgyéért Kezdeményező Bizottság döntése alapján, Gergely András csíkszentmártoni polgármesterrel és Tánczos Barna szenátorral, szimbolikusan megjelölték a magyar katonák sírhelyeit. Korodi Facebook oldalán közzétett bejegyzésében arról ír, hogy: “Mostanra bizonyossá vált, hogy a román kereszteket a magyar katonák sírjainak meggyalázásával állították fel, ezt támasztja alá elsősorban a Bécsi Hadtörténeti Levéltárból származó temetői kataszter, amellett pedig a románok által ’26-27-ben készített térkép is.”


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »