Építkezésen talált '56-os fotókból nyílt tárlat Kaposváron

Építkezésen előkerült 1956-os fotókból nyílt kiállítás a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban Kaposváron hétfőn.

Az intézmény kamaratermében november 4-ig látható 33 kép tejesüvegbe rakott negatívjait második világháborús felvételekkel együtt egy munkagép fordította ki a földből 2010 májusában, a város Együd Árpád Kulturális Központjának felújítása közben.

Később kiderült: a fotókat Pálfy Jenő fényképész készítette, aki házuk pincéjének lépcsője alá ásta el az értékes, de a rajta szereplőkre még sokáig veszélyt jelentő dokumentumokat.

Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében azt mondta: az alkotó nagyon jó minőségű, jól komponált képeket hagyott az utókorra.

Hangsúlyozta, a hatvan évvel ezelőtti kaposvári események megörökített pillanataiból kiderül, a forradalom leverését követő állításokkal szemben az emberek nem irányítottan, hanem spontán módon, ugyanakkor fegyelmezetten vonultak az utcákon, a Kossuth téren és a Petőfi szobor előtt pedig hatalmas tömeg gyűlt össze.

A kiállítás szervezői arra kérték a megnyitó résztvevőit, köztük az 1956-os forradalmat megélt kaposváriakat, szóljanak, ha felismernek valakit a képeken, azzal ugyanis hozzájárulnak az 1956-os történésekről szerzett információk bővítéséhez.
   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »