Eperjesi gázrobbanás: A statikusok és a válságstáb a panelház teljes elbontását javasolták

Eperjesi gázrobbanás: A statikusok és a válságstáb a panelház teljes elbontását javasolták

 

Továbbra is veszélyes az eperjesi gázrobbanásban súlyosan megrongálódott épület statikai állapota. A szakértők mai felmérése szerint egy részét mindenképpen le kell bontani. A végső javaslat azonban a teljes elbontás mellett szólt.

Jozef Polák statikus a sajtónak délután elárulta, hogy az épület felső 4 emelete olyannyira megrongálódott, hogy mindenképpen le kell őket bontani. Ezek a szintek statikailag instabilak, panelek állnak ki a falakból, amelyek bármikor lezuhanhatnak. Az ő szakvéleménye szerint az épület többi része még megmenthető lenne bizonyos technikai javítások árán.

A végső döntés a válságstábé volt, amely az épület teljes lebontását javasolta. Ezután a lakók rendkívüli lakóközösségi gyűlést tartottak, amelyen mindenki az épület elbontása mellett foglalt állást. Persze nem volt ilyen egyszerű.

Hírdetés

A Korzár beszámolója szerint a döntést hosszú és indulatos vita előzte meg. Az első szavazásnál két lakó még nem támogatta az elbontást, meg akarták várni, mit mondanak a biztosítók. Végül azonban az idő szorosságára való tekintettel és a többi lakó érvei miatt megszavazták a teljes lebontást.

Továbbra is kérdés, hogy mi lesz ezután. Egyelőre még nem született döntés arról, hogy a helyzet kezelésére kapott pénzt egy új panelház megépítésére költik, vagy a pénzt lakásaik alapterületének arányában szétosztják, és mindenki egyénileg dönti el, hogyan oldja meg a lakhatását.

A teljes elbontásról szóló döntés nem egyszerű, de nem is volt a lakóknak sok választásuk. A válsághelyzet megszüntetése után ugyanis már jóval kevesebb lehetőségük maradt volna a helyzet kezelésére. Egyesek szerint maguknak kellett volna kifizetniük az épület helyrehozatalát (már amit maradt belőle).

A válságstáb nézőpontja azonban teljesen más volt: a lakók akarata kevésbé volt fontos ahhoz képest, hogy a sérült panelház állapota ne veszélyeztesse senki életét vagy testi épségét – sem a lakókét sem a környéken élőkét.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »