EP-választás: Magasan győzött a Fidesz, a DK nagyot ugrott, Gyöngyösi utazik

EP-választás: Magasan győzött a Fidesz, a DK nagyot ugrott, Gyöngyösi utazik

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az arra jogosultak 43,36 százaléka ment el voksolni a vasárnapi EP-választáson. A Fidesz toronymagasan nyert, 52,14 százalékot ért el, így 13 fővel indulnak, meglepetésre szemkilövető Gyurcsány Ferencék pártja 4 emberét tudja kiküldeni Brüsszelbe az elért 16,26 százalékukkal. A Momentum átvette a Jobbik helyét, 9,92 százalékot szerzett, két képviselőt küldhetnek az EP-be. A futottak még kategóriáját erősíti az MSZP-Párbeszéd 6,68 százalékkal és a Jobbik 6,44 százalékkal. Ők egy-egy politikust delegálhatnak Európába.

A vártnál jobb eredményt ért el a Mi Hazánk, talán elmondható, hogy a párt a rekodgyőzelmet arató Fidesz és a hamvaiból feltámadó DK után a harmadik nyertese a vasárnapnak. Toroczkai Lászlóék pártja 3,33 százalékot kapott a választóktól. A kétfarkúak 2,63 százalékot értek el, az MSZP-Párbeszéd után pedig a náluk is nagyobb buktát az LMP tudhatja magáénak, ők egy képviselőt sem tudnak delegálni az unióba: 2,19 százalék szavazott a pártra. A tisztesség kedvéért közöljük, hogy a Munkáspárt 0,42 százalékot ért el.

Hírdetés

Orbán Viktor miniszterelnök az eredmények hivatalossá válása után a budapesti Bálna előtt diadalittasan állt az eredményváró fideszesek elé. Csúcsgyőzelmet arattak. Magyarország erős, Magyarország győzött – mondta.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »