Enyhül a járvány, Müller nem tesztelteti a bölcsődei és óvodai dolgozókat

Müller Cecília országos tiszti főorvos pénteki közlése szerint eddig 3841 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak hazánkban. Az elmúlt 24 órában 25-öt, de már csak 1300 az aktív fertőzöttek száma, 2024-en meggyógyultak.

Csütörtök óta nyolcan haltak meg a koronavírus miatt, így már 517 áldozata van a járványnak, többségük idős, krónikus betegségekben szenvedő ember volt. Kórházban most 384 főt ápolnak, lélegeztető gépen pedig 24-en vannak.

Budapesten a 100 ezer főre eső fertőződések száma 104, Zala megyében 94, Fejér megyében 89, Komárom-Esztergom megyében 84, Pest megyében 43. Számottevően nem nő az új fertőzöttek száma. Budapest és 7 megye érintett leginkább a fertőződésekkel, az elmúlt napon idősotthonból nem érkezett újabb fertőzöttről értesítés. Napok óta nincs új fertőződés a 14 év alatti korosztályban, ott összesen 50 fertőzöttet tartanak nyilván, a 19 éven aluliaknál 80 a fertőzöttek száma.

“Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon”

– jelentette ki Müller Cecília tiszti főrorvos.

A nemzetközi adatokat illetően Müller Cecília elmondta, hogy továbbra is tart a világjárvány, a fertőzöttek száma egy nap alatt több mint 300 ezerrel nőtt, és emelkedett a halálozások száma is. Az új megbetegedéseket tekintve Brazília, az Egyesült Államok, India és Peru áll az élen.

Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának munkatársa a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártásának elindulásával kapcsolatban közölte, napi tíz lélegeztetőgép legyártása várható.

Hírdetés

A rendőr alezredes ezután szólt arról, hogy a Magyarországra történő belépés során a könnyítések már nemcsak a magyar állampolgárokra, hanem azokra az uniós állampolgárokra is vonatkoznak, akik Magyarországon állandó lakcímmel, illetve tartózkodási hellyel rendelkeznek.

Óvodák, bölcsődék nyitásához nem szükséges laboratóriumi vizsgálat

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy lehet összejöveteleket szervezni a hétvégi gyereknapra, de tartsák be a családok a védőtávolságot.

Müller Cecília szerint az óvodák fertőtlenítése megtörtént, biztonságosak, de kerülni kell a zsúfoltságot, és be kell tartani a higiéniás szabályokat. Csak egészséges gyermek menjen óvodába, és egészséges szülő vigye óvodába, válaszolta a tisztifőorvos az ezt firtató kérdésre.

Ezzel összefüggésben Müller Cecília közölte, a budaörsi önkormányzat csak gyorsteszteket végzett, és az az öt fő (aki később kiderült, hogy nyolc fő), akik pozitívnak bizonyultak a helyi bölcsődei dolgozók közül, a hatósági tesztelésen már negatív eredményt produkáltak.

Óvodák, bölcsődék nyitásához nem szükséges laboratóriumi vizsgálatot végezni, jelentette ki a tiszti főorvos, aki szerint az a legfontosabb, hogy beteg, légúti panaszokkal küzdő gyerek ne menjen közösségbe.

Kiss Róbert megerősítette, hogy valóban olyan rossz minőségű védőfelszerelések érkeztek az Európai Bizottságtól, amelyeket meg kellett semmisíteni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »