Enyhítés a vesztegető ellenőröknek

Enyhítés a vesztegető ellenőröknek

Enyhítette a Debreceni Ítélőtábla az első fokon hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekménnyel elítélt munkaügyi felügyelők, és az általuk ellenőrzött cégek képviselőinek ítéletét. Több vádlott annak köszönheti a felmentését, hogy az új Btk. szerint az utólagos hála nem számít korrupciónak.

A munkaügyi ellenőrzések előrejelzése, az éppen intézkedő ellenőrök befolyásolása, a panaszosok adatainak kiszivárogtatása. Csak néhány vádpont a 48-ból. Harminckettő embert állítottak bíróság elé a korrupciós ügyben. Első fokon a Debreceni Törvényszék az elsőrendű vádlottra nyolc év, a másodrendűre pedig hét év szabadságvesztést szabott ki.

„Szabadságvesztés büntetését és a közügyektől eltiltását egyaránt öt évre enyhíti” – közölte a bíró. A Debreceni Ítélőtábla több esetben is enyhítette az elsőfokú bíróság ítéletét másodfokon. A tanács elnöke azt mondta, hogy viszonylag csekély súlyú előnyöket szereztek a vádlottak. Százezer forint volt a legnagyobb összeg, többnyire kisebb ajándékokat kaptak, de ez is vesztegetésnek minősül, miként az is rablás, ha valaki egyetlen szál cigarettát vesz el erőszakkal mástól, hangzott el az indokolásban.

„Vannak olyan megoldások különböző országokban, ahol az előny értékétől is függhet a hivatali vesztegetés minősítése, nálunk ezt alapvetően a büntetés kiszabása során kell értékelni” – fogalmazott Elek Balázs tanácselnök.

A táblabíróság több vádlottat felmentett, mert az új Btk. szerint az aktív vesztegetés csak akkor minősül bűncselekménynek, ha az elkövető célzatosan akar befolyásolni hivatalos személyt. „Az aktív vesztegető részéről a hivatalos személy részére történő utólagos előnyadás jelenleg nem bűncselekmény” – tette hozzá a tanácselnök.

A másodfokú bíróság döntését hét vádlott és az ügyész megfellebbezheti, a többiek esetében az ítélet jogerős.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »